Tuntutan pengintipan China, pejabat Parlimen Eropah parti sayap kanan Jerman Jerman disiasat

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa sedang menyiasat pejabat Parlimen Eropah ahli politik sayap kanan Jerman yang terkenal di Brussels pada Selasa, kata pejabat pendakwaan tertinggi Jerman.

Maximilian Krah, calon utama Parti Alternatif untuk Jerman (AfD) dalam pilihan raya Parlimen Eropah akan datang, telah menjadi tumpuan selepas ditangkap bulan lalu atas dakwaan mengintip untuk China.

Jian Guo — warganegara Jerman yang telah bekerja untuk Krah sejak dipilih ke badan perundangan Kesatuan Eropah pada 2019 — dituduh bekerja untuk perkhidmatan risikan China dan berulang kali menyerahkan maklumat mengenai perbincangan dan keputusan di Parlimen Eropah pada Januari. Pendakwa mendakwa bahawa beliau juga mengintip aktivis China di Jerman.

Penangkapan itu melemparkan cahaya negatif terhadap sayap kanan Alternatif untuk Jerman, atau AfD, yang sebelum ini menghadapi kritikan kerana mempunyai pendirian mesra Rusia. Pilihan raya Parlimen Eropah akan berlangsung pada 9 Jun di Jerman.

Pejabat pendakwa awam persekutuan menyatakan dalam kenyataan Selasa bahawa “Parlimen Eropah telah bersetuju untuk memasuki premis”.

Sebuah apartmen Guo di Brussels telah disiasat sebelum ini bulan lalu, menurut kenyataan pendakwa.

Pendakwa berkata pada Selasa pejabat Krah dan Guo di Brussels disiasat berdasarkan perintah yang dikeluarkan oleh hakim penyiasat Jerman dan perintah siasatan Eropah.

ditangkap bulan lalu selepas dia ditangkap, tetapi kerajaan Jerman dan ahli politik pembangkang telah keras mengutuk AfD kerana didakwa rapat dengan China dan juga Rusia.

Walaupun dakwaan itu, Krah kekal calon utama AfD untuk pilihan raya Parlimen Eropah.

Majalah berita Der Spiegel dan penyiar awam ZDF melaporkan bulan lalu bahawa Krah diperiksa oleh FBI pada akhir lawatan ke Amerika Syarikat pada Disember mengenai pembayaran yang mungkin dari sumber pro-Rusia.

Krah menafikan menerima apa-apa pembayaran sedemikian. Beliau menulis di platform sosial X bahawa siasatan awal dijangka tetapi tambah bahawa “kita masih berada dalam kawasan anggapan dan sindiran”.

Secara berasingan, no. 2 pada senarai AfD untuk pilihan raya Parlimen Eropah, Petr Bystron, bulan lalu menafikan dakwaan dalam akhbar harian Czech bahawa beliau mungkin menerima wang dari rangkaian pro-Rusia.

Juga bulan lalu, juga menangkap tiga orang lain yang disyaki mengintip untuk China dan mengatur pemindahan maklumat mengenai teknologi yang berpotensi kegunaan tentera.

Pendakwa berkata tiga warganegara Jerman itu dituduh telah bertindak untuk risikan China sejak sebelum Jun 2022. Mereka juga disyaki melanggar undang-undang eksport Jerman dengan mengeksport laser khas tanpa kebenaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.