Perdana Menteri Jepun minta untuk berjumpa Kim Jong Un bagi menyelesaikan ‘pelbagai masalah dua hala’ dengan Korea Utara

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida menekankan semula ketetapannya untuk bekerja ke arah pertemuan puncak dengan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un untuk merealisasikan pengembalian rakyat Jepun yang dipercayai diculik oleh ejen Korea Utara pada tahun 1970-an dan 1980-an.

“Saya terus komited untuk merealisasikan ini bagi Jepun,” katanya kepada wartawan, seraya enggan langsung menangani komen-komen terbaru dari Korea Utara yang mencadangkan pertemuan sedemikian hanya mungkin jika Jepun berhenti menekankan isu penculikan.

Berucap dalam sidang akhbar selepas belanjawan kerajaan diluluskan parlimen, Kishida menekankan beliau terlibat secara terus dalam rundingan tingkat tinggi untuk menyelesaikan pelbagai masalah dwipihak, di tengah kebimbangan yang semakin meningkat tentang misil dan senjata nuklear jiran Korea Utara.

Pada tahun 2002, Kim Jong Il, bapa kepada Kim Jong Un yang sudah meninggal, memberitahu Perdana Menteri Junichiro Koizumi ketika itu bahawa ejen-ejennya telah menculik 13 orang Jepun pada tahun 1970-an dan 1980-an, dan membenarkan lima daripada mereka kembali ke Jepun.

lebih ramai lagi mungkin telah diculik semasa tempoh itu dan beberapa masih hidup. Lawatan kedua Koizumi ke Korea Utara pada tahun 2004 merupakan puncak terakhir antara kedua-dua negara.

Kishida, perdana menteri sejak 2021, juga berjanji akan mengeluarkan negara daripada deflasi dan melancarkan “kitaran positif” gaji yang lebih tinggi, keuntungan syarikat dan produktiviti yang kuat.

“Kita mempunyai peluang bersejarah untuk keluar daripada deflasi,” kata Kishida, menyatakan perubahan itu akan datang di bawah program “kapitalisme baharu”nya, berdasarkan perubahan ekonomi seperti tenaga buruh yang lebih mudah alih, pelaburan dalam kecerdasan buatan dan pertumbuhan pendapatan kelas pertengahan.

Beliau berjanji bahawa pindaan undang-undang dan siasatan dalaman sedang dijalankan untuk menangani skandal pusat yang berpusat di sekitar pembiayaan politik yang didakwa secara rahsia diterima oleh ahli-ahli politik pemerintah melalui kaedah syak seperti tiket mahal untuk parti derma.

Kishida berkata lebih banyak masa diperlukan untuk menyusun butir-butir, tetapi ahli politik yang silap akan dihukum, untuk memulihkan kepercayaan awam.

Populariti Kishida telah merosot ke tahap terendah dalam beberapa bulan ke belakangan ini kerana skandal itu. Tetapi pemecatannya, walaupun jika berlaku, kemungkinan besar akan menghasilkan pemimpin lain dari Parti Liberal Demokratik pemerintah, kerana pembangkang lemah dan terpecah.

Terdapat spekulasi di kalangan pakar bahawa Jepun akan mendapat perdana menteri wanita pertama, seperti Gabenor Tokyo Yuriko Koike. Sebagai wanita, Koike akan dilihat sebagai perubahan segar, walaupun beliau tidak mungkin menyimpang terlalu jauh daripada status quo.

Perdana menteri Jepun hampir selalu merupakan ahli Dewan Rendah Parlimen, jadi Koike perlu bertanding untuk kerusi dan melepaskan jawatan gabenor bandar. Parti Liberal Demokratik telah memerintah Jepun hampir tanpa henti selepas Perang Dunia Kedua, kecuali tempoh penguasaan pembangkang yang singkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.