Migran Venezuela semakin terkandas di Mexico, menyumbang kepada penurunan penyeberangan haram ke AS

(SeaPRwire) –   mereka sering mempunyai jawapan cepat apabila ditanya untuk menamakan bahagian paling sukar dalam perjalanan lapan negara mereka ke sempadan AS, dan ia bukanlah hari-hari berjalan melalui hutan rimba Colombia dan Panama dengan ular berbisa, labah-labah gergasi dan belalang. Ia Mexico.

“Di dalam hutan, anda perlu bersedia untuk haiwan. Di Mexico, anda perlu bersedia untuk manusia,” kata Daniel Ventura, 37, selepas tiga hari berjalan melalui Celah Darien dan empat bulan menunggu di Mexico untuk memasuki AS secara sah menggunakan sistem temu janji atas talian kerajaan, yang dipanggil CBP Satu. Beliau dan keluarganya enam orang sedang menuju ke Fort Atkinson, Wisconsin, di mana beliau mempunyai saudara.

tindakan ke atas imigresen beberapa bulan kebelakangan ini — atas desakan pentadbiran Biden — telah mengenai rakyat Venezuela lebih teruk. Perkembangan ini menggarisbawahi betapa bergantungnya AS kepada Mexico untuk mengawal migrasi, yang telah mencapai tahap tanpa sebelumnya dan merupakan isu utama bagi pengundi apabila Presiden Joe Biden cuba dipilih semula.

Serahan penangkapan pendatang haram untuk menyeberangi sempadan Mexico-AS telah merosot tahun ini selepas rekod tertinggi pada Disember. Penurunan terbesar adalah di kalangan rakyat Venezuela, yang serahan penangkapan mereka merosot kepada 3,184 pada Februari dan 4,422 pada Januari daripada 49,717 pada Disember.

Walaupun dua bulan tidak membentuk trend dan penyeberangan haram masih tinggi mengikut piawaian sejarah, strategi Mexico untuk mengekalkan pendatang lebih dekat dengan sempadan Guatemala berbanding AS adalah sekurang-kurangnya bantuan sementara bagi pentadbiran Biden.

Bilangan rakyat Venezuela yang besar mula tiba di AS pada 2021, pertama dengan terbang ke Mexico kemudian dengan berjalan kaki dan bas selepas Mexico mengenakan sekatan visa. Pada September, rakyat Venezuela seketika menggantikan rakyat Mexico sebagai kewarganegaraan terbesar menyeberangi sempadan.

Usaha Mexico telah termasuk memaksa pendatang daripada kereta api, terbang dan membawa mereka ke bahagian selatan negara, dan terbang sesetengah pulang ke Venezuela.

Minggu lepas, Mexico mengatakan ia akan memberi kira-kira $110 sebulan selama enam bulan kepada setiap rakyat Venezuela yang dideportasikan, berharap mereka tidak akan kembali. Presiden Mexico Andres Manuel López Obrador meluaskan tawaran itu Selasa kepada rakyat Ecuador dan Colombia.

“Jika anda menyokong orang di tempat asal mereka, aliran migrasi berkurangan dengan ketara, tetapi ia memerlukan sumber dan itulah yang kerajaan AS tidak mahu buat,” kata López Obrador, yang dilarang oleh had umur daripada bertanding pada pilihan raya Jun.

Pendatang mengatakan mereka perlu membayar rasuah kepada pegawai kerajaan Mexico yang kerap di checkpoint untuk mengelakkan dikembalikan ke bandar selatan. Setiap kegagalan adalah mahal dan mengecewakan.

“Akhirnya, ia adalah perniagaan kerana di mana sahaja anda tiba, mereka mahu mengambil saki baki apa yang anda ada,” kata Yessica Gutierrez, 30, yang meninggalkan Venezuela pada Januari dalam kumpulan 15 ahli keluarga yang termasuk kanak-kanak muda. Mereka mengelak sesetengah checkpoint dengan berjalan melalui belukar.

Kumpulan itu kini menunggu di Mexico City untuk mendapatkan temu janji supaya mereka boleh menyeberangi sempadan AS-Mexico secara sah. Untuk menggunakan aplikasi CBP Satu, pemohon perlu berada di bahagian tengah atau utara Mexico. Jadi kumpulan Gutierrez tidur dalam dua khemah sumbangan merentasi jalan daripada pusat pelarian pendatang dan semak aplikasi itu setiap hari.

Lebih daripada 500,000 pendatang telah menggunakan aplikasi itu untuk memasuki AS di laluan darat dengan Mexico sejak pengenalannya pada Januari 2023. Mereka boleh kekal di AS selama dua tahun di bawah kuasa presiden yang dipanggil parole, yang memberi hak kepada mereka untuk bekerja.

“Saya lebih suka menyeberangi hutan rimba 10 kali berbanding melepasi Mexico sekali,” kata Jose Alberto Uzcategui, yang meninggalkan pekerjaan pembinaan di bandar Trujillo, Venezuela dengan isteri dan anak lelakinya, berusia 5 dan 7 tahun, dalam kumpulan keluarga 11 orang. Mereka menunggu masa di Mexico City sehingga mereka mempunyai wang mencukupi untuk telefon supaya mereka boleh menggunakan CBP Satu.

Rakyat Venezuela membentuk majoriti 73,166 pendatang yang menyeberangi Celah Darien pada Januari dan Februari, yang menunjukkan kadar akan melepasi rekod tahun lepas melebihi 500,000, mengikut kerajaan Panama, menunjukkan rakyat Venezuela masih melarikan diri daripada negara yang kehilangan lebih daripada 7 juta orang akibat ketidakstabilan politik dan penurunan ekonomi. Pihak berkuasa Mexico menghentikan pendatang Venezuela lebih daripada 56,000 kali pada Februari, hampir dua kali ganda berbanding dua bulan sebelumnya, mengikut statistik kerajaan.

“Soalan asas di sini ialah: Di mana rakyat Venezuela? Mereka berada di Mexico, tetapi di mana mereka?” kata Stephanie Brewer, yang mengikuti Mexico untuk Pejabat Amerika Latin di Washington, kumpulan yang memantau pelanggaran hak asasi manusia.

Mexico hanya mendeportasikan kira-kira 429 rakyat Venezuela semasa dua bulan pertama 2024, bermakna hampir semua sedang menunggu di Mexico.

Ramai takut bergerak ke utara Mexico City kerana akan dirompak atau dikembalikan ke selatan Mexico. AS membenarkan 1,450 orang setiap hari melalui CBP Satu dengan temu janji yang diberikan dua minggu ke depan.

Walaupun mereka dapat mengelak pihak berkuasa Mexico, pendatang berasa terancam oleh geng yang menculik, mengugut dan melakukan jenayah ganas lain.

“Anda perlu pergi bandar demi bandar kerana kartel perlu meletakkan makanan di atas pinggan mereka,” kata Maria Victoria Colmenares, 27, yang menunggu tujuh bulan di Mexico City untuk temu janji CBP Satu, menyokong keluarganya dengan bekerja sebagai pelayan sementara suaminya bekerja di kereta cuci.

“Ia bernilai menunggu kerana ia membawa ganjaran,” kata Colmenares, yang menaiki teksi dari lapangan terbang Tijuana ke persimpangan sempadan dengan San Diego, beberapa jam sebelum temu janji Selasanya Selasa.

telah mempromosikan usaha sendiri untuk menjelaskan pengurangan baru-baru ini dalam penyeberangan haram di negerinya, di mana sekurang-kurangnya 95% serahan penangkapan Agensi Sempadan di kalangan rakyat Venezuela berlaku. Ini termasuk memasang dawai berduri, meletakkan halangan terapung di Sungai Rio Grande dan membuat rancangan untuk membina pangkalan baru untuk anggota Guard Negara.

Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri AS Alejandro Mayorkas sebahagian besar memberi kredit kepada Mexico untuk penurunan serahan penangkapan di sempadan.

Sesetengah rakyat Venezuela masih datang ke utara walaupun berhadapan bahaya.

Marbelis Torrealba, 35, tiba di Matamoros, merentasi sempadan dari Brownsville, Texas, bersama adiknya dan kemenakannya minggu ini, membawa abu anak perempuannya yang lemas dalam bot yang terbalik di Nicaragua. Beliau mengatakan mereka dirompak oleh pegawai Mexico dan geng dan dikembalikan beberapa kali ke selatan Mexico.

“Saya sudah mengalami yang terburuk: Melihat anak anda mati di hadapan anda dan tidak dapat berbuat apa-apa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.