Psikolog Peru Ana Estrada, yang berjuang di mahkamah untuk ‘mati dengan bermaruah,’ telah meninggal dunia melalui eutanasia

(SeaPRwire) –   Seorang ahli psikologi Peru yang mengalami penyakit yang tidak dapat disembuhkan yang melemahkan otot-ototnya dan mengurungnya di tempat tidur selama beberapa tahun, meninggal dunia akibat eutanasia, kata peguamnya Isnin.

Ana Estrada berjuang selama bertahun-tahun di mahkamah Peru untuk haknya untuk mati dengan bermaruah, dan menjadi selebriti di negara konservatif di mana eutanasia dan bantuan bunuh diri adalah haram.

Pada 2022 Estrada diberi pengecualian oleh mahkamah agung negara itu, yang mengesahkan keputusan mahkamah rendah yang memberi Estrada hak untuk memutuskan bila hendak mengakhiri hayatnya, dan menyatakan mereka yang membantunya tidak akan dihukum. Estrada menjadi orang pertama yang memperoleh hak untuk mati dengan bantuan perubatan di Peru.

“Perjuangan Ana untuk haknya mati dengan bermaruah telah membantu mendidik beribu-ribu rakyat Peru tentang hak ini dan pentingnya mempertahankannya,” kata peguamnya, Josefina Miró Quesada, dalam kenyataan.

Estrada, 47, mengalami polimiositis, penyakit yang merosakkan otot dan tidak ada ubatnya.

Dia mula menunjukkan gejala awal sebagai remaja dan mula menggunakan kerusi roda pada usia 20 tahun kerana dia hilang kekuatan untuk berjalan.

Walaupun menghadapi halangan ini Estrada memperoleh ijazah sarjana muda dan menjadi terapis. Dia cukup wang untuk membeli sendiri apartmennya dan menjadi bebas dari ibu bapanya.

Namun pada 2017, keadaan Estrada bertambah buruk dan dia tidak lagi dapat bangun dari katilnya.

Dia mengalami kesukaran bernafas dan terselamat dari pneumonia. Walaupun tidak dapat mengetik, Estrada menggunakan perisian transkripsi untuk menghasilkan blog bertajuk “Ana untuk mati dengan bermaruah”, di mana dia membincangkan perjuangannya dan keputusannya untuk mencari eutanasia.

“Saya sudah tidak bebas lagi,” katanya dalam temubual dengan Associated Press pada 2018. “Saya bukan lagi orang yang sama sebelum ini.”

Dengan bantuan Peguam Negara Hak Asasi Manusia Peru, Estrada memenangi saman yang memberinya hak untuk mati dengan eutanasia. Dari katilnya, dia menyertai sesi mahkamah melalui video konferensi.

Estrada memberitahu hakim pada 2022 bahawa dia menghargai kehidupan, dan tidak mahu mati segera, tetapi mahu mempunyai kebebasan untuk memutuskan bila hendak mengakhiri hayatnya.

“Saya mahu menerima eutanasia apabila saya tidak lagi dapat menanggung penderitaan dalam kehidupan,” katanya. “Dan apabila saya memutuskan untuk mengucapkan selamat tinggal kepada orang tersayang saya dalam keadaan tenang dan aman.”

Hanya sebilangan kecil negara yang sahkan eutanasia, termasuk Kanada, Belgium dan Sepanyol. Sesetengah negeri AS seperti Maine dan Oregon membenarkan bantuan bunuh diri doktor, di mana doktor memberi pesakit terminal cara untuk mengakhiri hidup.

Eutanasia adalah haram di kebanyakan negara Amerika Latin, kecuali Colombia, yang menyahkan eutanasia pada 2015 dan Ecuador, yang membebaskan amalan itu pada Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.