Korea Utara mengeluarkan “isyarat amaran nuklear” kepada AS, Korea Selatan

(SeaPRwire) –   Ujian peluru berpandu Korea Utara pada Isnin sebenarnya merupakan latihan untuk menguji kesiapsiagaan tentera nuklear, menurut media tempatan.

Insiden itu menimbulkan kebimbangan di seluruh rantau selepas beberapa peluru berpandu balistik jarak pendek dilancarkan dan terbang kira-kira 185 batu sebelum jatuh di perairan antara Semenanjung Korea dan Jepun.

Tujuan utama latihan itu adalah untuk “menunjukkan kebolehpercayaan, keunggulan, kuasa dan pelbagai cara” tentera nuklear negara dan sistem Haekbangashoe yang berfungsi sebagai “isyarat amaran jelas kepada musuh” Korea Utara, menurut Pyongyang Times.

Sistem Haekbangashoe, yang bermaksud “pic nuklear”, termasuk gerakan tentera ke dalam “postur balasan” yang bertujuan untuk “meningkatkan secara mendadak.”

Korea Utara melancarkan peluru berpandu dari sekurang-kurangnya empat kenderaan pelancar yang menyerahkan satu tembakan tunggal terhadap pulau dalam julat 220 batu, .

Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un dilaporkan mengawasi latihan itu, yang berlaku ketika Amerika Syarikat dan Korea Selatan memulakan latihan udara di Pangkalan Udara Kunsan, yang bermula pada 12 April dan dijangka berakhir pada 26 April. Katanya dilaporkan membandingkan sistem senjata itu dengan “penembakan senapang pemanah.”

Ketua Turus Gabungan Korea Selatan mendakwa sebarang laporan ketepatan atau keupayaan sistem senjatanya yang mungkin diperbesarkan, dan tentera Korea Selatan mampu mengesan dan menghalang sebarang senjata.

Untuk memerangi pengejaran agresif Korea Utara terhadap kesiapsiagaan nuklear, Washington, Tokyo dan Seoul bersetuju dengan sistem berkongsi data peluru berpandu masa sebenar, yang akan membolehkan ketiga-tiga negara memantau pelancaran Pyongyang, .

Pangkalan Pasifik Amerika Syarikat berkata pelancaran itu “tidak menimbulkan ancaman segera kepada peronel atau wilayah Amerika Syarikat, atau kepada sekutu kami,” dengan menekankan “impak mengganggu program senjata haram DPRK.”

Media tempatan menuduh kedua-dua sekutu itu “menimbulkan demam peperangan” di rantau yang merupakan “raket konfrontasi” terhadap kerajaan tertutup “dengan sifat yang sangat provokatif dan agresif.”

“Peristiwa itu akan menggarisbawahi keupayaan oleh menunjukkan keganasan dalam domain udara, dan meningkatkan keupayaannya untuk menghalang, mempertahankan, dan mengalahkan sebarang lawan,” kata Tentera Udara Amerika Syarikat dalam kenyataan media.

Setiausaha Kabinet Ketua Jepun Yoshimasa Hayashi memberitahu wartawan bahawa Korea Utara melancarkan sekurang-kurangnya satu peluru berpandu balistik yang terbang 155 batu pada altitud maksimum kira-kira 30 batu. Beliau juga berkata ujian peluru berpandu itu mengancam keamanan dan kestabilan rantau dan masyarakat antarabangsa.

Korea Utara pada tahun 2022 mengisytiharkan dirinya sebagai negara senjata nuklear “tidak boleh dibatalkan” dan mengambil doktrin yang memberi kuasa kepada tentera untuk melancarkan serangan nuklear praemptif jika kepimpinan negara menentukan ia berada dalam ancaman, menurut .

Kim menyatakan bahawa beliau tidak akan pernah melepaskan senjata nuklear mana-mana atau berunding sebarang denuklearisasi, mengesahkan syak wasangka bahawa banyak pakar dan pemimpin telah pegang selama bertahun-tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.