Warga Amerika Didakwa Memasuki Perpustakaan Kanak-Kanak Dijatuhi Hukuman, Ditahan Di Penjara Rusia

(SeaPRwire) –   Seorang warganegara Amerika di Rusia dengan visa pelancong enam bulan bekerja sebagai pengajar bahasa Inggeris dihukum 10 hari penjara kerana didakwa memecah masuk ke perpustakaan kanak-kanak ketika mabuk, kata agensi berita negara RIA-Novosti selasa.

William Nycum ditemui di perpustakaan Jumaat selepas memecah tingkap untuk mendapatkan akses, lapor Associated Press. Akhbar Rusia Izvestia mengatakan terdapat rakaman litar tertutup menangkap Nycum separuh bogel memecah masuk ke perpustakaan kanak-kanak, menurut penerbitan British.

Nycum tinggal bersama kenalan semasa berada di Rusia, walaupun tidak jelas

Penangkapannya atas tuduhan hooliganisme berlaku ketika ketegangan antara Rusia dan meningkat berpusat pada peperangan Rusia di Ukraine, dan kebimbangan meningkat tentang warganegara Amerika yang ditahan di Rusia.

Pada Isnin, pegawai Amerika Syarikat mengatakan tentera Sersan Gordon Black, 34, juga telah ditahan di bandar pelabuhan Pasifik Vladivostok atas tuduhan mencuri daripada teman wanita Rusia yang ditemuinya ketika berpangkalan di Korea Selatan.

Black sedang dalam proses pulang ke Fort Cavazos, Texas. Sebaliknya, pegawai berkata, Black – yang berkahwin – pergi ke Rusia untuk melawat teman wanita lama.

Menurut pegawai, wanita Rusia itu pernah tinggal di Korea Selatan, dan pada musim gugur tahun lalu dia dan Black terlibat pertengkaran atau pergaduhan domestik. Selepas itu, dia meninggalkan Korea Selatan. Tidak jelas sama ada dia dipaksa meninggalkan atau apa peranan yang dimainkan oleh pihak berkuasa Korea dalam perkara itu.

Pegawai juga berkata bahawa Black, tentera infantri, tidak memberitahu unitnya bahawa dia akan pergi ke Rusia, dan tidak menerima apa-apa kebenaran untuk pergi ke sana. Mereka berkata dia secara dasarnya dalam cuti, kerana meninggalkan Korea untuk mengundurkan diri kembali ke Fort Cavazos.

Namun begitu, tidak jelas sama ada anggota perkhidmatan Amerika Syarikat dilarang khususnya pergi ke Rusia, walaupun Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat sangat menasihati warganegara Amerika Syarikat untuk tidak pergi.

Eksekutif keselamatan korporat Paul Whelan, yang didapati bersalah atas tuduhan pengintipan, dan wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich, yang ditangkap pada Mac 2023 atas tuduhan pengintipan, adalah dua warganegara Amerika yang ditahan oleh Rusia. Kerajaan Amerika Syarikat telah menetapkan kedua-duanya ditahan dengan salah dan telah berusaha untuk merundingkan pembebasan mereka.

Yang lain yang ditahan termasuk Travis Leake, seorang pemuzik yang telah tinggal di Rusia selama bertahun-tahun dan ditangkap tahun lalu atas tuduhan berkaitan dadah; Marc Fogel, seorang guru di Moscow yang dijatuhi hukuman 14 tahun penjara, juga atas tuduhan dadah; dan warganegara ganda Alsu Kurmasheva dan Ksenia Khavana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.