Palestinians teruskan sokongan Majlis Agung PBB untuk permohonan keanggotaan penuh

(SeaPRwire) –   Majlis Umum Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) boleh mengundi pada hari Jumaat mengenai draf resolusi yang akan mengiktiraf Palestin layak untuk menjadi ahli PBB sepenuhnya dan mengesyorkan bahawa Majlis Keselamatan PBB “mempertimbangkan semula perkara ini dengan baik.”

Ia secara efektif akan bertindak sebagai tinjauan global mengenai berapa banyak sokongan Palestin untuk tawaran mereka, yang telah ditolak dalam Majlis Keselamatan PBB bulan lalu oleh Amerika Syarikat. Permohonan untuk menjadi ahli PBB sepenuhnya perlu diluluskan oleh 15 ahli Majlis Keselamatan dan kemudian Majlis Umum.

Diplomat mengatakan Majlis Umum 193 ahli kemungkinan akan menyokong tawaran Palestin. Tetapi perubahan masih boleh dibuat kepada draf resolusi selepas sesetengah diplomat menimbulkan kebimbangan terhadap teks semasa, dilihat oleh Reuters, yang juga memberikan hak dan keistimewaan tambahan – selain daripada keahlian penuh – kepada Palestin.

Sesetengah diplomat mengatakan ini boleh menetapkan precedent untuk situasi lain, dengan menyebut Kosovo dan Taiwan sebagai contoh.

Duta Israel ke PBB Gilad Erdan pada Isnin mengutuk draf resolusi Majlis Umum semasa, dengan mengatakan ia akan memberikan status dan hak de facto negara kepada Palestin dan bertentangan dengan Piagam Penubuhan PBB.

“Jika ia diluluskan, saya menjangkakan Amerika Syarikat akan sepenuhnya menghentikan pembiayaan PBB dan institusinya, mengikut undang-undang Amerika,” kata Erdan, dengan menambah bahawa penerimaan oleh Majlis Umum tidak akan mengubah apa-apa di atas tanah.

Mengikut undang-undang Amerika Syarikat, Washington tidak boleh membiayai mana-mana pertubuhan PBB yang memberikan keahlian penuh kepada mana-mana kumpulan yang tidak mempunyai “ciri-ciri yang diiktiraf antarabangsa” kemerdekaan. AS menghentikan pembiayaan pada tahun 2011 untuk agensi kebudayaan PBB (UNESCO) selepas Palestin menjadi ahli penuh.

“Ia kekal pandangan AS bahawa jalan ke arah negara bagi rakyat Palestin adalah melalui perundingan terus,” kata Nate Evans, jurucakap misi AS ke PBB.

“Kami sedar mengenai resolusi itu dan mengulangi kebimbangan kami terhadap sebarang usaha untuk meluaskan manfaat tertentu kepada entiti apabila terdapat persoalan yang belum diselesaikan sama ada Palestin kini memenuhi kriteria di bawah Piagam,” katanya.

Palestin kini adalah negara pemerhati bukan ahli, pengiktirafan de facto kemerdekaan yang diberikan oleh Majlis Umum PBB pada tahun 2012. Misi Palestin ke PBB di tidak segera menjawab permintaan untuk komen mengenai dorongan mereka untuk tindakan di Majlis Umum.

Dorongan Palestin untuk keahlian PBB penuh datang tujuh bulan ke dalam peperangan antara Israel dan militan Hamas di Jalur Gaza, dan ketika Israel meluaskan penempatan di Tebing Barat yang diduduki, yang PBB anggap sebagai haram.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu lama menyokong visi dua negara hidup bersebelahan dalam sempadan yang selamat dan diiktiraf. Palestin mahu negara di Tebing Barat, Baitulmaqdis timur dan Jalur Gaza, semua wilayah yang ditawan pada tahun 1967.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.