Sasaran saintifik ZTE diluluskan oleh SBTi

1 ZTE's science-based targets approved by SBTi
  • Sasaran berdasarkan sains ZTE yang berkaitan dengan SBTi telah diluluskan
  • ZTE berkomitmen untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau mutlak skop 1 dan 2 sebanyak 52% menjelang 2030, 90% menjelang 2040, dan mencapai sifar pelepasan gas rumah hijau di seluruh rantai nilai menjelang 2050

(SeaPRwire) –   SHENZHEN, China, 6 Mei 2024 — ZTE Corporation (0763.HK / 000063.SZ), pembekal global terkemuka bagi penyelesaian teknologi maklumat dan komunikasi, baru-baru ini mengumumkan bahawa sasaran sainsnya, mencapai pengurangan pelepasan gas rumah hijau selari dengan laluan pembatasan pemanasan global 1.5°C dan akhirnya mencapai sifar pelepasan bersih menjelang 2050 pada masa terakhir, telah diluluskan oleh inisiatif Sasaran Berdasarkan Sains (SBTi) dan disenaraikan dalam papan sasaran SBTi. ZTE menjadi syarikat teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) skala besar pertama di China untuk menerima kelulusan rasmi bagi sasaran pengurangan pelepasan gas rumah hijau jangka pendek dan panjang serta memperoleh tempat dalam Senarai A CDP, menunjukkan pencapaian penting dalam tindak balas aktifnya terhadap cabaran iklim global.

ZTE bertindak aktif terhadap trend penurunan karbon antarabangsa. Sejak 2021, syarikat ini telah merumuskan strategi hijau dan rendah karbon berdasarkan inovasi digital cerdas, dengan fokus kepada empat dimensi utama: Operasi Hijau, Rantai Pembekalan Hijau, Infrastruktur Digital Hijau dan Daya Upaya Hijau. Strategi ini bertujuan untuk membina laluan hijau untuk ekonomi digital, mempromosikan inisiatif hijaunya sendiri secara dalaman dan memperkasakan penjimatan tenaga dan pengurangan karbon industri secara luaran.

Pertama sekali, ZTE telah menubuhkan sasaran sistematik ambisius berstandard tinggi. ZTE berkomitmen untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau mutlak skop 1 dan 2 sebanyak 52% menjelang 2030, 90% menjelang 2040, dan mencapai sifar pelepasan gas rumah hijau di seluruh rantai nilai menjelang 2050.

Kedua, ZTE mengintegrasikan konsep hijau dan rendah karbon secara mendalam ke dalam operasi ujung ke ujungnya. ZTE tidak sahaja memberi tumpuan kepada R&D, pengeluaran dan kemudahan penggunaan tenaga tinggi untuk mengurangkan penggunaan sumber dan kesan alam sekitar, malahan mengintegrasikan langkah hijau dalam rantai bekalan, membangunkan model pelepasan dan mempromosikan kerjasama dengan rakan kongsi untuk mengurangkan pelepasan keseluruhan.

Untuk infrastruktur digital hijau, ZTE menumpukan kepada “tenaga bersih, ICT ultra cekap, rangkaian kecerdasan,” dengan memberi tumpuan kepada peningkatan kecekapan produk dan penciptaan rangkaian “sifar” karbon. ZTE membantu pengendali global menjimatkan 10 bilion kWh tenaga setahun melalui penjanaan kuasa fotovoltaik pintar, sel bahan api hidrogen, penyejukan cecair, penjimatan tenaga AI dan teknologi maju lain.

Dalam bidang daya upaya hijau, ZTE telah melancarkan penyelesaian awan rangkaian tepat hijau berdasarkan arsitektur “Digital Nebula,” khusus untuk membolehkan pelbagai industri mencapai penjimatan tenaga, pengurangan pelepasan dan peningkatan kecekapan.

ZTE telah mencapai keputusan yang membanggakan dalam pembangunan mampan. Pada 2023, pelepasan karbon keseluruhan syarikat menurun sebanyak 9.7% berbanding tahun sebelumnya, dengan pelepasan karbon operasi (skop 1&2) menurun sebanyak 3.0% berbanding tahun sebelumnya, dan semua pelepasan karbon tidak langsung (skop 3) di hulu dan hilir menurun sebanyak 9.8% berbanding tahun sebelumnya. Dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, pelepasan karbon operasi (skop 1&2) menurun sebanyak 15.6% berbanding tahun sebelumnya, keamatan penggunaan unit tenaga keseluruhan penggunaan tenaga syarikat meningkat sebanyak 18.1%, dan kapasiti penjanaan kuasa fotovoltaik sendiri-dibina dan digunakan sendiri meningkat sebanyak 700%.

Sebagai “Pemacu Ekonomi Digital,” ZTE akan terus mempromosikan pembangunan hijau dan mampan global, memberikan sumbangan terhadap pengurangan perubahan iklim dan membentuk masa depan bersama untuk dunia.

Inisiatif Sasaran Berdasarkan Sains (SBTi) adalah inisiatif global yang dilancarkan bersama oleh Tabung Alam Sedunia (WWF), Carbon Disclosure Project (CDP), Institut Sumber Dunia (WRI) dan Pacta Global PBB. Inisiatif ini bertujuan menetapkan sasaran pengurangan pelepasan berdasarkan sains iklim untuk menggalakkan syarikat di seluruh dunia mengurangkan pelepasan karbon selari dengan keperluan Persetujuan Paris, secara kolektif menangani cabaran yang dibawa oleh perubahan iklim.

PERTANYAAN MEDIA:

ZTE Corporation
Komunikasi
E-mel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.