Global Times: Kisah tiga generasi keluarga De Gaulle persahabatan dengan rakyat Cina

Global Times: The tale of three generations of the De Gaulle family's friendship with Chinese people

(SeaPRwire) –   BEIJING, April 27, 2024 – Berdiri di jalan-jalan Beijing pada tahun 1978, Gregoire de Gaulle, seorang pemuda Perancis berusia 23 tahun, berada dalam lawatan pertamanya ke negara jauh itu dan bersemangat mengambil segala yang dilihatnya dengan kamera di tangan.

Sebelum itu, bapanya pergi ke China pada tahun 1964. “Saya masih muda ketika itu, tetapi saya tahu ia melakukan perjalanan yang jarang bagi bapanya. Bapaku membawa banyak poster, buku, foto, dan video penting yang diambilnya ketika di China,” kata Gregoire kepada Global Times pada Rabu di Beijing. “Ia membuat seluruh keluarga kami sangat gembira dan kehidupan kami mula terhubung dengan China.”

Ketertarikan terhadap sebuah negara

China telah menjadi sebahagian integral kehidupan fotografer Perancis Gregoire de Gaulle sepanjang hayatnya, berkat bapanya, Bernard de Gaulle. Keluarganya telah memberikan sumbangan besar kepada hubungan antara China dan Perancis.

Pamandanya yang agung, mantan presiden Perancis Charles de Gaulle, merupakan pemimpin Barat pertama yang menubuhkan hubungan diplomatik antara negaranya dengan Republik Rakyat China pada tahun 1964. Menjelang September tahun itu, bapa Gregoire telah menganjurkan pameran peralatan perindustrian Perancis pertama di China dengan pameran kedua pada tahun berikutnya.

Bernard de Gaulle merupakan bekas pengerusi Comité France Chine dan dikenali sebagai utusan persahabatan ChinaPerancis.

Sejak kecil, Gregoire sangat dipengaruhi oleh kisah-kisah China dan pengalaman perjalanan yang diceritakan bapanya. “Ketertarikan bapaku terhadap China dan cintanya terhadap budaya Cina mengisi saya dengan harapan dan rasa ingin tahu,” kenang Gregoire.

Apabila dia mendapat cuti dua bulan selepas berkhidmat di Karachi, Pakistan pada tahun 1978, dia memutuskan untuk memulakan kisahnya sendiri di China dan melakukan sesuatu yang mahu dilakukan pamandanya yang agung, Charles de Gaulle sebelum beliau meninggal dunia pada tahun 1970. Dia tidak pernah memikirkan di mana dia akan pergi kerana hanya mendengar tentang Beijing, Shanghai dan Guangzhou.

“Saya beruntung ketika itu kerana, bermula dari tahun 1978, China memulakan dasar pembukaan. Saya dapat menjelajahi seluruh China.” Bagi Gregoire ketika itu, China “adalah dunia yang benar-benar baru, dunia yang sama sekali tidak saya fahami.”

Ketika itu, jalan-jalan sangat luas, tetapi terdapat sedikit kereta. “Mod pengangkutan utama rakyat ialah basikal. Sebagai orang asing, saya juga menyertai mereka. Saya membuat banyak kawan di Beijing, dan kami menaiki keretapi dan bot bersama-sama, dari Beijing ke Xi’an, Chengdu, Chongqing, Wuhan, Shanghai dan Guangzhou.”

Dia sangat teruja dengan pemandangan di hadapan rumah-rumah Cina: Kanak-kanak menyusun bangku di tepi jalan untuk mengerjakan tugasan rumah, orang dewasa sibuk mencuci dan menggantung pakaian, dan orang tua bermain catur dan kad.

Persahabatan yang berterusan

“Saya sentiasa tergerak dengan perkara-perkara kecil dalam kehidupan seharian orang biasa apabila melawat China,” katanya kepada Global Times pada pameran foto baharu di Beijing pada Rabu, yang menghargai sumbangan keluarganya kepada persahabatan ChinaPerancis.

“Dari perspektif manusia, ia merupakan naratif besar; tetapi dari perspektif individu kecil, ia juga mempunyai daya tarikan yang sangat unik.”

Oleh itu, Gregoire memberi tumpuan kamera kepada kehidupan seharian orang biasa Cina. “Tiada perbezaan besar antara China pada tahun 1978 dan China pada tahun 1964 dari segi reka bentuk senibina, pakaian rakyat, dan kaedah pengangkutan,” kerana dia telah melihat begitu banyak gambar dan video yang diambil bapanya di China pada tahun 1960-an. Walau bagaimanapun, sejak 1978, “Saya boleh merasakan perubahan besar setiap kali saya pergi ke China.”

Dia terkejut dengan pembangunan pesat China dalam dekad-dekad kebelakangan ini, dari transformasi infrastruktur hingga peningkatan kehidupan seharian rakyat. “Dan bandar-bandar kini menjadi sangat besar dan rakyat penuh semangat.”

Pada tahun 2013, Bernard de Gaulle merancang untuk melawat anak sulungnya Remi de Gaulle yang bekerja di Shanghai. Gregoire bimbang bahawa bapanya berusia 90 tahun mungkin tidak dapat menyempurnakan perjalanan sendirian, jadi dia datang ke China untuk menemani bapanya. Mereka melawat Beijing, Shanghai, Nanjing dan Hong Kong, mengambil banyak gambar semasa perjalanan mereka.

Setahun selepas itu, pameran menampilkan dua kumpulan gambar yang diambil Gregoire pada tahun 1978 dan 2013 bermula di Shanghai. Gambar-gambar Chinanya juga dipamerkan pada tahun 2019.

Walaupun terdapat perubahan besar di bandar-bandar, dia gembira melihat kesederhanaan yang menarik itu kekal kebanyakannya sama. “Perkara-perkara kecil ini masih ‘menakjubkan’ saya.” “Tradisi murni China dan semangat rakyat Cina yang sangat dalam dan positif tidak pernah berubah,” katanya kepada Global Times.

Tahun 2024 menandakan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik antara China dan Perancis. Dia menerima jemputan dari wilayah Guizhou di barat daya China untuk mengambil gambar Jambatan Grand Canyon Huajiang China, masih dalam pembinaan dan dijangka menjadi jambatan tertinggi di dunia, untuk menyerlahkan pembangunan pesat China dan memperkenalkannya kepada dunia.

Walaupun hanya bertemu dengan pamandanya yang agung (Jeneral De Gaulle) tiga kali, dia berkongsi perasaan tulus yang sama terhadap China seperti bapanya, pamandanya yang agung, dan ahli keluarga lain termasuk generasi keempat.

“Saya sentiasa merasakan persahabatan mendalam antara keluarga saya dengan rakyat Cina. Saya mendapati rakyat Cina mempunyai emosi yang sangat dalam terhadap keluarga kami. Saya berharap di masa hadapan, akan ada generasi keempat yang menyambung persahabatan kami,” katanya, sambil menambah bahawa anak-anaknya sudah berminat untuk mempromosikan pertukaran budaya dan seni antara kedua-dua negara. Anak saudaranya berkahwin dengan wanita Cina.

Gregoire juga berkata bahawa dia lebih dikenali di China berbanding di Perancis kerana pamandanya yang agung.

“Jadi kisah antara keluarga kami dengan China terus berlanjut.”

Baca lebih lanjut:

SUMBER Global Times

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.