Ahli Parlimen Perancis menimbangkan undang-undang yang akan mengharamkan diskriminasi rambut

(SeaPRwire) –   pembuat undang-undang Perancis sedang membahaskan satu rang undang-undang pada hari Khamis yang akan melarang diskriminasi berdasarkan tekstur, panjang, warna atau gaya rambut seseorang. Penulis harapkan ukuran yang merubah arah ini menghantar satu mesej sokongan kepada orang Afrika dan yang lain yang pernah menghadapi permusuhan di tempat kerja dan lain-lain kerana rambut mereka.

“Sudah tiba masanya,” jerit Estelle Vallois, seorang perunding berusia 43 tahun yang sedang mendapatkan rambut kerinting pendeknya dipotong di salon di Paris, di mana penjaga rambut dilatih untuk menangani semua jenis rambut – satu kejaran di Perancis. “Hari ini, kita pergi lebih jauh lagi ke arah menghapuskan halangan diskriminasi ini.”

Rang undang-undang ini meniru undang-undang serupa di lebih daripada 20 negeri Amerika Syarikat. Rang undang-undang ini dicadangkan oleh Olivier Serva, seorang ahli undang-undang Perancis dari pulau Caribbean Perancis Guadeloupe, yang menyatakan jika diluluskan ia akan menjadikan Perancis negara pertama di dunia untuk mengiktiraf diskriminasi berdasarkan rambut pada peringkat kebangsaan.

akan meminda langkah-langkah anti-diskriminasi sedia ada dalam kod buruh dan kod jenayah untuk secara terang-terangan melarang diskriminasi terhadap orang dengan rambut kerinting dan berpilin atau gaya rambut lain yang dianggap tidak profesional, serta orang botak. Ia tidak secara khusus menargetkan diskriminasi berasaskan bangsa, walaupun itu adalah motivasi utama bagi rang undang-undang itu.

“Orang yang tidak sepadan dengan piawaian Eurosentrik menghadapi diskriminasi, stereotaip dan prasangka,” kata Serva, yang berbangsa Hitam, kepada Agensi Berita Antarabangsa.

Rang undang-undang ini mempunyai peluang untuk diluluskan dalam undian hari Khamis di Dewan Rakyat, dewan rendah parlimen, kerana disokong oleh ahli-ahli parti pusat Presiden Emmanuel Macron Renaissance dan parti kiri. Tetapi ia menghadapi tentangan daripada ahli undang-undang konservatif dan sayap kanan yang melihatnya sebagai usaha untuk mengimpot konsep Amerika Syarikat tentang bangsa dan diskriminasi berasaskan bangsa ke Perancis.

Di Amerika Syarikat, 24 negeri telah mengambil versi Akta CROWN – yang bermaksud Mencipta Dunia yang Bertolak Ansur dan Terbuka untuk Rambut Semulajadi – melarang diskriminasi rambut berasaskan bangsa dalam pekerjaan, perumahan, sekolah dan tentera. diluluskan di Dewan Perwakilan pada 2022 tetapi Senator Republikan menghalangnya sebulan kemudian.

Pembangkang rang undang-undang Perancis menyatakan bahawa rangka kerja undang-undang Perancis sudah menawarkan cukup perlindungan kepada orang yang menghadapi diskriminasi atas rambut semula jadi, kepang, kerinting atau rambut kuncup mereka.

Penulis rang undang-undang tidak bersetuju. Satu contoh yang mereka sebutkan adalah seorang pramugara berbangsa Hitam Perancis yang menyaman Air France selepas dia tidak dibenarkan naik penerbangan kerana kepangnya dan dipaksa memakai wig berambut lurus. Aboubakar Traoré memenangi kesnya pada 2022 selepas perjuangan undang-undang selama satu dekad. Tetapi mahkamah memutuskan bahawa dia tidak didiskriminasikan atas rambutnya tetapi kerana dia lelaki, memandangkan rakan wanitanya dibenarkan memakai kepang.

Perancis tidak mengumpul data rasmi tentang bangsa, kerana mengikuti visi universalisme yang tidak membezakan warganegara mengikut kumpulan etnik, yang menyebabkan sukar untuk mengukur diskriminasi rambut berasaskan bangsa.

Penyokong rang undang-undang berharap ia menangani perjuangan lama orang Perancis berbangsa Hitam untuk menerima keindahan rambut semula jadi mereka, kerap dihina sebagai kasar dan tidak teratur.

Aude Livoreil-Djampou, seorang penjaga rambut dan ibu tiga orang kanak-kanak berketurunan campuran, berkata walaupun sesetengah orang melihat rang undang-undang draf itu sebagai perkara remeh, ia berkaitan dengan sesuatu yang lebih mendalam.

“Ini bukan sahaja isu rambut. Ia akan memberi kuasa kepada orang untuk dapat menjawab, apabila diminta meratakan rambut mereka, mereka boleh kata: ‘Tidak, ini tidak sah, anda tidak boleh mengharapkan itu daripada saya, ia tidak mempunyai kena mengena dengan kecekapan profesional saya.'”

Salon Djampou-Livoreil menjaga semua jenis pelanggan, daripada mereka berambut lurus hingga mereka berambut kerinting ketat. “Ia sangat menyentuh hati apabila seorang wanita berusia 40-an, kadang-kadang dalam kedudukan yang sangat tinggi, akhirnya menerima kecantikan semula jadi mereka. Dan ini berlaku setiap hari,” katanya.

Pelanggan salon Vallois berharap anak perempuannya berusia 5 tahun akan hidup pada masa depan dalam masyarakat yang tidak menghukum rambut mereka.

“Apabila saya lebih muda, saya ingat meratapi kekurangan salon dan malah produk rambut (untuk rambut berkusut) – ada satu masa di mana, sayangnya, kami terpaksa menggunakan produk direka untuk rambut Eropah dan tidak sesuai dengan rambut kami. Saya gembira, hari ini, bahawa perkara-perkara menjadi lebih mudah capai dan terdapat perubahan,” katanya.

“Tiada sebab untuk malu dengan diri anda, sama ada itu rambut anda atau bahkan fakta bahawa anda tidak mempunyai apa-apa!”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.