Bagaimana bekas pemimpin Afrika Selatan, Zuma beralih melawan sekutunya dan menjadi musuh pilihan yang mengejutkan

(SeaPRwire) –   JOHANNESBURG (AP) – Afrika Selatan akan menghadapi pilihan raya negara yang luar biasa tahun ini, pilihan raya ketujuh sejak berpindah dari pemerintahan minoriti kulit putih ke demokrasi 30 tahun lalu. Polling dan pakar amaran bahawa buat kali pertama, parti pemerintah Kongres Kebangsaan Afrika (ANC) yang selesa memegang kuasa sejak Nelson Mandela menjadi presiden hitam pertama negara pada 1994 mungkin menerima kurang daripada 50% undi.

Satu sebab besar ialah Jacob Zuma, bekas presiden dan pemimpin ANC yang meletak jawatan dalam malu pada 2018 di tengah-tengah tuduhan rasuah tetapi muncul semula beberapa bulan kebelakangan ini dengan parti politik baru. Ia bercadang untuk menjadi pemain utama pilihan raya kerana bekas presiden itu mahu membalas dendam terhadap bekas rakan karibnya yang lama.

Berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui tentang kembalinya Jacob Zuma berumur 82 tahun ke gelanggang politik dan bagaimana ia mungkin memainkan peranan penting dalam pilihan raya.

SIAPA JACOB ZUMA?

Zuma lama menjadi salah seorang politikus yang paling dikenali di Afrika Selatan. Beliau merupakan pemimpin kanan ANC semasa perjuangan pembebasan terhadap apartheid. Bekas ketua risikan ANC, beliau berulang kali mengancam untuk mendedahkan beberapa rahsia parti itu. Walaupun Zuma bukan salah satu pilihan Nelson Mandela untuk menggantikannya, Mandela mempercayai Zuma untuk memainkan peranan pengaruh dalam mengakhiri keganasan politik yang membunuh di wilayah KwaZulu-Natal sebelum pilihan raya bersejarah 1994. Wilayah itu kekal menjadi pangkalan sokongan lantang untuk Zuma sejak itu, dan ahli kumpulan etnik Zulu Zuma membentuk majoritinya.

BAGAIMANA DIA MENJADI PRESIDEN?

Laluan Zuma ke kuasa termasuk cabaran undang-undang. Pada 2006, beliau didapati tidak bersalah merogol anak perempuan rakan sejawatannya di rumah Zuma di Johannesburg. Setahun sebelumnya, beliau dipecat sebagai timbalan presiden Afrika Selatan selepas penasihat kewangannya didapati bersalah rasuah kerana menerima rasuah untuk Zuma semasa perjanjian senjata terkenal. Menuduh kempen politik saman, Zuma melancarkan kempen politik agresif yang melihat beliau dipilih sebagai presiden ANC pada 2007. Kempen beliau menarik perhatian ketidakpuasan terhadap Presiden Thabo Mbeki ketika itu, yang sering digambarkan sebagai otokratik dan berjarak.

BAGAIMANA DIA KEHILANGAN KUASA?

Zuma selalu dibawah serangan. Kawan dan sekutu rapatnya, keluarga Gupta, dituduh mempengaruhi pelantikan ke jawatan menteri kabinet penting dengan pertukaran perniagaan menguntungkan. Tuduhan rasuah dalam kerajaan dan syarikat milik negara akhirnya memaksa ANC memaksa Zuma meletak jawatan pada 2018. Suruhanjaya siasatan kehakiman mendedahkan bukti meluas, dan pada 2021 Zuma didapati bersalah dan dijatuhi hukuman 15 bulan penjara kerana enggan memberi keterangan.

BAGAIMANA DIA MUNCUL SEMULA?

Zuma mengejutkan negara pada Disember dengan mengutuk ANC dan mengampanyekan terhadap parti yang menjadi intipati kerjayanya selama ini. Parti politik barunya, UMkhonto WeSizwe, dinamakan sempena sayap tentera ANC yang dibubarkan pada akhir perjuangan terhadap pemerintahan minoriti kulit putih. ANC telah mengambil tindakan undang-undang untuk menghalang parti baru itu daripada menggunakan nama dan logo yang serupa dengan sayap tentera itu. Zuma yang berkarisma terus berkeliling negara, memberikan ucapan yang hidup, dan imej wajahnya akan mewakili parti pada kertas undi.

PELANCAK ELECTION ZUMA?

ANC sudah menghadapi tekanan daripada parti pembangkang lain. Tetapi parti baru Zuma mengancam untuk menarik sokongan dari dalam ANC yang sering berpecah. Badan pilihan raya negara telah membenarkan beliau bertanding kerusi parlimen, walaupun sabitan terdahulu. Polling mencadangkan parti baru itu mungkin muncul sebagai salah satu parti pembangkang terbesar negara dan boleh memainkan peranan penting jika ANC yang lemah perlu membentuk pakatan untuk mentadbir negara. Menyahut sokongannya dalam satu perhimpunan baru-baru ini, Zuma menyatakan “Saya perlu kembali supaya saya boleh membaiki perkara-perkara.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.