Doktor melawat hospital Gaza mendedahkan butiran ‘menyayat hati’ kesan perang terhadap kanak-kanak Palestin

(SeaPRwire) –   Sebuah pasukan perubatan antarabangsa melawat sebuah hospital di pusat Gaza telah bersedia untuk yang terburuk. Tetapi kesan mengerikan peperangan Israel terhadap Hamas terhadap kanak-kanak Palestin masih mengejutkan mereka.

Seorang kanak kecil meninggal dunia akibat kecederaan otak yang disebabkan oleh serangan Israel yang memecah tengkoraknya. Sepupunya, seorang bayi, masih berjuang untuk hidup dengan sebahagian mukanya terbakar akibat serangan yang sama.

Seorang budak lelaki berumur 10 tahun menjerit kesakitan meminta ibu bapanya, tidak menyedari bahawa mereka terbunuh dalam serangan itu. Di sebelahnya adalah saudaranya, tetapi dia tidak mengenalinya kerana luka bakar menutupi hampir seluruh tubuhnya.

Kesan menyayat perut ini digambarkan kepada The Associated Press oleh Tanya Haj-Hassan, seorang doktor rawatan rapi kanak-kanak dari Jordan, berikutan shift malam 10 jam di Hospital Syuhada Al-Aqsa di bandar Deir al-Balah.

Haj-Hassan, yang mempunyai pengalaman meluas di Gaza dan kerap bercakap mengenai kesan memusnahkan peperangan terhadap kanak-kanak, merupakan sebahagian daripada pasukan yang baru sahaja menamatkan tempoh dua minggu di sana.

Selepas hampir , sektor kesihatan Gaza telah musnah. Kira-kira dua belas daripada 36 buah hospital hanya berfungsi sebahagian. Yang lain telah ditutup atau berfungsi dengan teruk selepas kehabisan bahan api dan ubat-ubatan, dikepung dan diserbu oleh tentera Israel, atau rosak akibat pertempuran.

“Saya menghabiskan kebanyakan masa di sini menyelamatkan kanak-kanak,” kata Haj-Hassan selepas shift terkini. “Apa yang memberitahu anda tentang setiap hospital lain di Jalur Gaza?”

Pasukan perubatan antarabangsa yang berbeza bekerja di Hospital Syuhada Al-Aqsa pada bulan Januari tinggal di rumah tetamu berhampiran. Tetapi kerana peningkatan serangan udara Israel berhampiran, Haj-Hassan dan rakan sekerjanya tinggal di hospital itu sendiri.

Ini memberi mereka pandangan yang sangat nyata mengenai tekanan yang datang ke atas hospital kerana bilangan pesakit terus meningkat, kata Arvind Das, ketua pasukan IRC di Gaza. Pertubuhan beliau dan Medical Aid for Palestinians menganjurkan lawatan Haj-Hassan dan yang lain.

Mustafa Abu Qassim, seorang jururawat dari Jordan yang menyertai pasukan lawatan, berkata dia terkejut dengan kesesakan.

“Apabila kami mencari pesakit, tiada bilik,” katanya. “Mereka di koridor pada katil, tikar, atau pada tilam di lantai.”

Sebelum peperangan, kapasiti hospital ialah kira-kira 160 katil, mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Kini terdapat kira-kira 800 pesakit, walaupun kebanyakan 120 anggota staf tidak lagi dapat datang bekerja.

Pekerja kesihatan menghadapi cabaran harian yang sama seperti orang lain di Gaza untuk mendapatkan makanan untuk keluarga mereka dan memastikan keselamatan mereka. Ramai membawa anak-anak mereka ke hospital untuk mengekalkan mereka berhampiran, kata Abu Qassim.

“Ia hanya menyedihkan,” katanya.

Ribuan orang yang dipaksa keluar rumah akibat peperangan juga tinggal di kawasan hospital, berharap ia akan selamat. Hospital mempunyai perlindungan khas di bawah undang-undang antarabangsa, walaupun perlindungan itu boleh diketepikan jika pejuang menggunakan hospital untuk tujuan tentera.

Israel mendakwa hospital berfungsi sebagai pusat arahan, kemudahan penyimpanan senjata, dan tempat persembunyian Hamas, tetapi tidak banyak menyediakan bukti visual. Hamas menafikan dakwaan itu. Israel telah menjalankan operasi besar-besaran di hospital terbesar Gaza, Shifa, selama seminggu lepas.

Tentera Israel tidak menyerbu atau mengepung Hospital Syuhada Al-Aqsa tetapi telah menyerang kawasan sekitar, kadang-kadang menyerang berhampiran hospital. Pada bulan Januari, ramai doktor, pesakit, dan orang Palestin yang dipaksa keluar rumah melarikan diri dari hospital selepas serangan hebat.

Pemesongan dan serangan Israel di Gaza telah membunuh lebih daripada 32,000 orang Palestin dan mencederakan hampir 75,000 lagi di wilayah 2.3 juta orang itu, mengikut Kementerian Kesihatan Gaza. Perhitungan itu tidak membezakan antara pejuang dan orang awam, tetapi kementerian berkata kira-kira dua pertiga yang terbunuh ialah wanita dan kanak-kanak.

Kira-kira separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza berusia 17 tahun atau kurang, menganggarkan.

Israel menyalahkan Hamas atas kematian dan kecederaan bukan pejuang kerana pejuang di Gaza beroperasi dari kawasan awam. Ia mengatakan lebih satu pertiga yang mati ialah pejuang Hamas, walaupun tidak menyokong dakwaan itu dengan bukti.

Peperangan dipicu pada 7 Oktober oleh Hamas dan militan lain yang menyerang selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil lebih 250 tebusan. Kerajaan Israel percaya kira-kira 100 tebusan yang dipegang di Gaza masih hidup.

Pada peringkat awal peperangan, Israel secara ketat menghadkan masukan makanan, bahan api dan bekalan perubatan ke Gaza. Walaupun aliran bantuan meningkat – dan Israel mengatakan tiada lagi sekatan – komuniti antarabangsa mendesak Israel membenarkan lebih banyak.

Kumpulan bantuan mengatakan prosedur pemeriksaan rumit di sempadan, pertempuran yang berterusan, dan kemusnahan ketenteraman awam menyebabkan kelewatan besar dalam konvoi. Israel menuduh PBB tidak teratur.

Akibatnya menjadi bencana, dengan staf hospital berjuang untuk menangani kekurangan suku cadang untuk mengekalkan peralatan perubatan. Hospital Syuhada Al-Aqsa juga kekurangan anestetik, bermakna pembedahan dan prosedur lain sering dilakukan tanpa ubat penahan sakit.

Haj-Hassan mengatakan hanya ada satu cara untuk mengakhiri peperangan.

“Mereka memerlukan peperangan untuk berakhir,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.