Harga Bitcoin Mungkin Melepasi $150k Menjelang Akhir Tahun

image1 7 Bitcoin Price Could Surpass $150k by the End of the Year

(SeaPRwire) –   Lonjakan harga Bitcoin kembali kuat dan ia mungkin menjadi lonjakan terkuatnya sehingga kini, menurut pakar.

Selepas tahun 2022 yang penuh cabaran, yang menyaksikan pasaran mata wang kripto kehilangan $2 trillion dan harga Bitcoin jatuh sebanyak 63%, mengalami pemulihan yang menakjubkan.

Minggu lepas, harga Bitcoin mencapai rekod baru, melepasi $73,000 untuk pertama kalinya. Walaupun akhir minggu menyaksikan campuran rasa takut dan ghairah apabila Bitcoin jatuh ke paras rendah $64,500, ia telah pulih ke atas $69,000, dengan jualan putusan BTC yang ketara menunjukkan bahawa rasa takut telah berkurangan dan pelabur bersedia untuk membeli pada penurunan.

Pemulihan ini dikaitkan dengan kelulusan pertukaran Bitcoin (ETF) oleh SEC, menyederhanakan proses pelaburan dan menarik pelabur institusi. Pemain utama seperti BlackRock heavily melabur dalam ETF Bitcoin, menekankan penerimaan arus perdana mata wang kripto yang semakin meningkat.

Memandang ke hadapan, satu peristiwa ‘separuh jalan’ pada April boleh terus meningkatkan harga Bitcoin dengan mengetatkan bekalan. Walau bagaimanapun, risiko masih wujud, terutamanya dengan pelabur runcit meminjam untuk melabur dalam kripto, yang boleh memperkuat ketidakstabilan pasaran.

Lonjakan pasaran semasa telah membawa banyak firma kewangan untuk mengambil sikap bullish terhadap kripto. Standard Chartered baru-baru ini menyemak sasaran akhir tahun untuk Bitcoin kepada $150,000. Ahli analisis Gautam Chhugani dan Mahika Sapra dari Bernstein optimis tentang masa depan Bitcoin, mengulangi sasaran harga $150,000 menjelang pertengahan 2025. Mereka menjangkakan minat institusi yang semakin meningkat dalam ekuiti Bitcoin, memberi manfaat kepada syarikat penambangan.

Scott Melker dan Ketua Pegawai Pelaburan Bitwise Matt Hougan melihat trend bullish untuk Bitcoin, dengan Hougan mencadangkan potensi harga melepasi $200,000 tahun ini. Pengerusi Eksekutif Galaxy Digital Mike Novogratz juga melihat permintaan global yang ketara untuk Bitcoin.

Bitcoin bukan satu-satunya mata wang kripto yang mengalami lonjakan. Berikutan kegemparan memecoin pada akhir minggu, Solana melepasi $200 dan mencapai rekod pasaran $89 bilion. Jumlah urus niaga Solana juga melepasi Ethereum, mencapai lebih $6.3 bilion pada 16 dan 17 Mac berbanding $4.4 bilion ETH.

Menurut seorang penganalisis pasaran kanan di pertukaran mata wang kripto Swyftx, “Solana secara berkesannya menjadi ‘wang rakyat’, dengan potensi untuk mencapai $415, dan bahkan setinggi $1,000.

Semakin kripto terus meningkat, syarikat seperti Neptune Digital Assets menonjol sebagai pemimpin dalam industri, memberi tumpuan kepada teknologi kewangan dan menyediakan pelabur dengan akses kepada pelbagai aset blok rantai dan kripto.

Neptune Digital Assets, yang dinamakan sebagai salah satu peneraju teratas di Bursa Saham Venture TSX buat kali kedua dalam 3 tahun, memimpin strategi menyeluruh yang memanfaatkan sepenuh spektrum operasi mata wang digital, termasuk penambangan Bitcoin, staking, nod blok rantai, dan kewangan terdesentralisasi (DeFi).

Dengan menawarkan peluang kepada pelabur untuk terlibat dengan portfolio aset digital berpendapatan yang berpelbagai, Neptune tidak sahaja mendemokrasikan akses ke sektor yang berkembang pesat ini tetapi juga memastikan pendedahan seimbang kepada ganjarannya.

Menangkap Peluang Pertumbuhan Melalui Pelaburan Strategik Dalam Solana

Pada 27 Mac, mencapai dalam operasi staking bukti-sahamnya dengan pengambilalihan 26,964 token Solana (SOL), protokol blok rantai utama bukti-saham (PoS). Pembelian dibuat pada harga AS$64 setiap token SOL, mewakili diskaun 66% berbanding nilai pasaran semasa AS$193 setiap SOL. Langkah ini mencerminkan komitmen Neptune untuk mengenal pasti dan memanfaatkan peluang berpotensi tinggi dalam ruang aset digital. Syarikat kini memegang jumlah 31,181 token SOL yang distake, yang memberi ganjaran.

Neptune telah aktif memperluaskan garis perniagaan stakingnya, di mana ia melantik token atau mengendalikan nod untuk menyekat rangkaian blok rantai PoS dan memperoleh ganjaran. Ganjaran ini menyumbang kepada aliran pendapatan Neptune, meningkatkan nilai pemegang saham.

Dengan mekanisme PoS Solana, Neptune Digital Assets menjangkakan penjanaan pulangan tahunan kira-kira 7.5%. Token Solana yang diperoleh akan dikunci dan distake, dengan 80% dibebaskan secara linear setiap bulan sehingga Januari 2028 dan 20% yang tinggal pada Mac 2025. Semasa tempoh kunci, token akan memperoleh ganjaran staking, tertakluk kepada fluktuasi.

“Fokus kami yang semakin meningkat ke atas mata wang kripto bukti-saham seperti Solana, Polkadot, dan Atom selari dengan komitmen kami untuk menjana aliran pendapatan mampan dalam ekosistem blok rantai yang berkembang pesat,” kata Cale Moodie, Ketua Pegawai Eksekutif Neptune Digital Assets. “Ganjaran staking Solana, ditambah dengan infrastruktur kukuhnya, menyediakan peluang menarik bagi Neptune untuk menjana pendapatan sambil menyumbang kepada keselamatan dan pendesentralisan rangkaian Solana. Ini merupakan peluang luar biasa untuk memperluaskan aset dan pendapatan kami pada diskaun ketara berbanding harga pasaran semasa.”

Solana terkenal dengan kelajuan urus niaga dan yuran yang rendahnya, menjadikannya platform popular untuk aplikasi terdesentralisasi (dApp) dan projek kewangan terdesentralisasi (DeFi). Dengan pelaburan ini, Neptune meletakkan dirinya di garis hadapan inovasi dalam ruang blok rantai.

Pada Januari, Neptune Digital Assets mengumumkan keputusan kewangannya untuk suku tahun berakhir 30 November 2023 dengan aset $39 juta dan tiada hutang. Portfolio aset digital syarikat termasuk pegangan ketara 335 BTC dan 175,000 ATOM, bersama pelaburan dalam ETH, DOT, SOL, GRT, dan pegangan ketara $3.52 juta dalam SpaceX, mencerminkan pendekatan pelaburan strategik dan berpelbagai Neptune dalam sektor blok rantai dan aset digital.

Penafian

1) Penulis Artikel, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak mempunyai sekuriti mana-mana syarikat yang disenaraikan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan bagi pihak dan disokong oleh, Neptune Digital Assets Corp. Market Jar Media Inc. telah atau dijangka menerima daripada Agensi Pemasaran Digital Native Ads Inc. sebanyak satu ribu lima ratus USD untuk artikel ini.

3) Pernyataan dan pendapat yang dinyatakan adalah pendapat penulis dan bukan Market Jar Media Inc., pengarahnya atau pegawai. Penulis bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kesahan dan ketepatan maklumat yang diberikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.