Duta AS membayar penghormatan kepada mangsa semasa lawatan ke muzium bom A Nagasaki

(SeaPRwire) –   Duta Amerika Syarikat ke telah Jumaat memuji mangsa semasa lawatan ke muzium bom atom Nagasaki, Jepun.

Linda Thomas-Greenfield, yang menjadi anggota kabinet Amerika Syarikat pertama melawat Nagasaki, menekankan pentingnya dialog dan diplomasi ketika ancaman nuklear di rantau ini semakin meningkat.

“Kita mesti terus bekerja bersama untuk mewujudkan persekitaran untuk pengurangan senjata nuklear. Kita mesti terus mencegah penyebaran senjata nuklear di setiap penjuru dunia,” katanya selepas melawat muzium bom atom.

“Bagi mereka yang sudah mempunyai senjata ini, kita mesti mengejar kawalan senjata. Kita boleh dan mesti bekerja untuk memastikan Nagasaki menjadi tempat terakhir mengalami kejamnya senjata nuklear,” tambahnya, berdiri di hadapan kertas origami burung bangau berwarna-warni, simbol keamanan.

Amerika Syarikat menjatuhkan bom atom pertama dunia ke atas Hiroshima pada 6 Ogos 1945, memusnahkan bandar itu dan membunuh 140,000 orang. Serangan kedua tiga hari kemudian ke atas Nagasaki membunuh 70,000 lagi orang. Jepun menyerah kalah pada 15 Ogos, menamatkan Perang Dunia Kedua dan hampir separuh abad agresifnya di Asia.

Ketua Menteri Nagasaki, Kengo Oishi berkata dalam kenyataan bahawa beliau percaya lawatan Thomas-Greenfield dan pengalaman pertamanya di muzium “akan menjadi mesej kuat dalam mempromosikan momentum pengurangan senjata nuklear untuk masyarakat antarabangsa ketika dunia menghadapi persekitaran yang sangat sukar mengenai senjata atom.”

Oishi berkata beliau menyampaikan kepada duta bahawa peranan Nagasaki dan Hiroshima semakin penting dalam menekankan keperluan pengurangan senjata nuklear.

Lawatan Thomas-Greenfield ke Jepun datang berikutan lawatan rasmi Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida ke Amerika Syarikat minggu lalu dan bertujuan memperkukuh hubungan trilateral Washington dengan Tokyo dan Seoul. Semasa lawatannya ke Korea Selatan awal minggu ini, beliau mengadakan perbincangan dengan pegawai Korea Selatan, bertemu dengan pelarian Korea Utara dan melawat kawasan demiliterisasi.

Duta berkata Amerika Syarikat sedang mengkaji penubuhan mekanisme baharu untuk memantau program senjata nuklear Korea Utara. Rusia dan China telah menghalang usaha dipimpin Amerika Syarikat untuk mengukuhkan sanksi PBB terhadap Korea Utara atas ujian peluru berpandu sejak 2022, menggarisbawahi perpecahan mendalam antara anggota tetap Majlis Keselamatan berhubung perang Rusia di Ukraine.

Beliau berkata akan “optimal” melancarkan sistem baharu bulan depan, walaupun tidak pasti sama ada ini mungkin.

Jawatankuasa Majlis Keselamatan menubuhkan jawatankuasa untuk memantau sanksi, dan mandat panel pakar untuk menyiasat pelanggaran telah diperbaharui selama 14 tahun sehingga bulan lalu, menggunakan veto pembaharuan lagi.

Dalam laporan terbarunya, panel pakar berkata sedang menyiasat 58 serangan siber Korea Utara disyaki antara 2017 hingga 2023 bernilai kira-kira AS$3 bilion, dengan wang itu dilaporkan digunakan untuk membiayai pembangunan senjatanya.

Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan telah memperkukuh hubungan keselamatan ketika ketegangan di rantau ini semakin meningkat akibat Korea Utara dan China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.