Komedian UK terpaksa mengeluarkan hot dog dari poster kereta api bawah tanah kerana larangan mengiklankan makanan segera

(SeaPRwire) –   Di London Underground, sosis tiada lelucon.

Pelawak Ed Gamble telah diperintahkan untuk mengubah poster kempen stesen bawah tanah untuk pertunjukan berdiri barunya kerana imej sosis melanggar larangan TFL terhadap iklan makanan segera.

Poster untuk pertunjukan itu menunjukkan Gamble yang terkena sos tomato dan sos cili dengan setengah sosis yang dimakan dalam pinggan.

Gamble yang terhibur menggantikan sosis dengan timun, dan poster itu diluluskan.

Gamble, yang menghidap diabetes dan menjadi tuan rumah podcast makanan “Off Menu”, berkata beliau dapat melihat poin peraturan iklan, yang bertujuan untuk membantu mengurangkan obesiti dalam kalangan kanak-kanak.

“Tetapi poster baru menggalakkan sesuatu yang jauh lebih merbahaya – idea bahawa timun berpadu dengan sos tomato dan sos cili,” katanya.

Gamble tidak mengadu tentang publisiti tambahan kes itu telah menjana.

“Poster ini membuat jauh melebihi nilai sekarang,” katanya kepada BBC pada Khamis.

Sejak 2019, TFL telah mengharamkan iklan untuk makanan yang tinggi lemak, gula dan garam dari kereta api bawah tanah bandar, stesen dan bas serta perlindungan bas. Ia juga melarang iklan yang menggalakkan bentuk badan yang tidak sihat atau tidak realistik.

“Berikutan kajian iklan itu, kami telah memberi nasihat bahawa unsur-unsur perlu dikeluarkan atau diburamkan untuk memastikan ia mematuhi dasar kami,” kata pengendali transit. “Iklan yang disemak telah berjalan di rangkaian dan kami sentiasa bersedia bekerja dengan orang ramai untuk memastikan iklan mengikuti dasar kami.”

Tahun lalu, poster untuk pementasan “Tony n’ Tina’s Wedding” yang menampilkan kuih kek telah melanggar peraturan TFL. TFL memerintahkan kek dipotong dari iklan itu.

Dasar iklan itu telah menimbulkan kemarahan akhbar tabloid Britain, dengan The Sun mengecam “bos TFL yang suka menghalang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.