Perdana Menteri Belanda keluar melawat Erdogan Turki dalam usahanya untuk jawatan ketua NATO

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Belanda keluar, melawat Presiden Turki Erdogan dalam usahanya untuk mendapatkan jawatan Ketua NATO.

, bekas perdana menteri Norway yang telah menjadi pegawai awam tertinggi NATO sejak 2014, hampir mengakhiri tempoh perkhidmatannya. Mandatnya telah dilanjutkan beberapa kali kerana pakatan itu perlu mengekalkan tangan yang stabil di kemudi selepas serangan penuh skala Rusia terhadap Ukraine pada Februari 2022.

Anggota NATO Turki dan Hungary sebelum ini menyatakan keberatan terhadap calonan Rutte. Semasa lawatan Jumaatnya, Rutte berbual di sebuah sidang akhbar bersama Erdogan.

“Sayap selatan NATO “memerlukan Turki dan kepimpinannya,” kata Rutte, menggambarkan Ankara sebagai pelaku yang sangat berpengaruh di rantau itu dan kuasa geopolitik.

Erdogan tidak membuat sebarang komitmen tentang siapa yang akan disokong Turki atau menyatakan kedudukan Ankara.

“Tiada seorang pun yang harus mempunyai sebarang keraguan bahawa kami akan membuat keputusan dalam kerangka kebijaksanaan strategik dan keadilan,” kata Erdogan.

Beliau menambah bahawa calon ideal untuk jawatan Ketua NATO akan “memastikan solidariti dalam pakatan itu dan ketertiban di kalangan sekutu” dan juga “mengutamakan pemeliharaan kedudukan penting NATO dalam memastikan keselamatan Euro-Atlantik.”

Walau bagaimanapun, pada akhir sidang akhbar itu, Erdogan mengucapkan kejayaan kepada Rutte dan tersenyum kepadanya. Pertukaran itu juga menarik senyuman .

Pegawai dan wakil NATO mahu pencalonan untuk pengganti Stoltenberg diselesaikan menjelang akhir April, sebelum persaingan untuk jawatan tertinggi EU bermula dengan betul sekitar pilihan raya 6-9 Jun. Mereka juga berminat untuk mengelakkan isu yang boleh memecahbelahkan itu mengacau sambutan ulang tahun ke-75 pakatan itu di Washington pada Julai.

Ketua NATO bertanggungjawab untuk mengetuai mesyuarat dan menimbang beberapa rundingan di kalangan negara ahli. Mereka juga diberi tugas berbual bagi pihak semua negara ahli dengan satu suara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.