Veto Rusia tamatkan pemantauan panel PBB terhadap penguatan sanksi nuklear Korea Utara

(SeaPRwire) –   BERSATU NEGARA (AP) — telah meluluskan veto terhadap resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada hari Khamis dalam tindakan yang secara berkesan membatalkan pemantauan oleh pakar PBB terhadap sanksi PBB terhadap Korea Utara yang bertujuan mengawal program senjata nuklearnya, walaupun sanksi itu sendiri kekal berkuatkuasa.

Undian Rusia telah melancarkan tuduhan Barat bahawa Moscow bertindak untuk melindungi pembelian senjata daripada Korea Utara untuk digunakan dalam perangnya menentang Ukraine, yang melanggar sanksi PBB.

Ketegangan di Semenanjung Korea telah meningkat dengan pemimpin Korea Utara mengancam konflik nuklear dan meningkatkan ujian peluru berpandu berkeupayaan nuklear yang direka untuk menargetkan Korea Selatan, Amerika Syarikat dan Jepun. Ketiga-tiga negara telah bertindak balas dengan mengukuhkan latihan bersama dan mengemaskini rancangan pencegahan mereka.

Undian di majlis keselamatan 15 ahli ialah 13 menyokong, Rusia menentang, dan berkecuali. Resolusi Majlis Keselamatan PBB akan memanjangkan mandat panel pakar selama setahun, tetapi veto Rusia akan menghentikan operasinya apabila mandat semasa tamat pada akhir April.

Duta Rusia ke PBB Vassily Nebenzia telah memberitahu majlis sebelum undian bahawa negara-negara Barat cuba “menyekat” Korea Utara dan bahawa sanksi “kehilangan kepentingan” dan “terpisah dari realiti” dalam mencegah penyebaran senjata nuklear di negara itu.

Beliau menuduh panel pakar semakin “dikurangkan untuk memainkan peranan tangan Barat, mencetak maklumat berat sebelah dan menganalisis tajuk akhbar dan gambar kualiti rendah.” Oleh itu, katanya, ia “secara dasarnya mengakui ketidakupayaannya untuk menyediakan penilaian yang sihat terhadap status rejim sanksi.”

Tetapi Timbalan Duta AS Robert Wood memanggil kerja panel penting dan menuduh Rusia cuba menyekat “penyiasatan bebas dan objektif” kerana “ia mula melaporkan tahun lepas tentang pelanggaran nyata Rusia terhadap resolusi Majlis Keselamatan PBB.”

Beliau memberi amaran bahawa veto Rusia akan memberi semangat kepada Korea Utara untuk terus mengancam keselamatan global melalui pembangunan “peluru berpandu jarak jauh dan usaha mengelak sanksi.”

Jurucakap Keselamatan Negara Baitulmaqdis John Kirby mengutuk veto Rusia sebagai “tindakan berisiko” yang menggugat sanksi yang dikenakan ke atas Korea Utara, seraya memperingatkan terhadap kerjasama yang semakin meningkat antara Korea Utara dan Rusia, terutamanya apabila Korea Utara terus membekalkan Rusia dengan senjata sebagai ia melancarkan agresinya terhadap Ukraine.

“Masyarakat antarabangsa harus tegas mempertahankan rejim tidak penyebaran global dan menyokong rakyat Ukraine ketika mereka mempertahankan kebebasan dan kemerdekaan mereka terhadap agresi kejam Rusia,” kata Kirby kepada wartawan.

Duta Britain ke PBB Barbara Woodward berkata veto Rusia mengikuti perjanjian senjata antara Rusia dan Korea Utara yang melanggar sanksi PBB, termasuk “pemindahan peluru berpandu balistik, yang kemudiannya digunakan Rusia dalam invasinya yang haram terhadap Ukraine sejak awal tahun ini.”

“Veto ini tidak menunjukkan keprihatinan terhadap rakyat Korea Utara atau keberkesanan sanksi,” katanya. “Ia berkaitan dengan Rusia memperoleh kebebasan untuk mengelak dan melanggar sanksi dalam usaha untuk memperoleh senjata yang digunakan terhadap Ukraine.”

“Panel ini, melalui kata-kata untuk mendedahkan ketidakpatuhan sanksi, merupakan satu gangguan bagi Rusia,” kata Woodward.

Duta Perancis ke PBB Nicolas de Riviere menambah bahawa “Korea Utara telah menyediakan Rusia dengan bahan tentera untuk menyokong agresinya terhadap Ukraine, melanggar banyak resolusi yang disokong Rusia.”

Majlis Keselamatan PBB telah mengenakan sanksi selepas ujian letupan nuklear Korea Utara yang pertama pada tahun 2006 dan mengukuhkannya sepanjang tahun dalam jumlah 10 resolusi yang cuba – sehingga kini gagal – untuk memotong dana dan mengawal program senjata nuklear dan peluru berpandunya.

Resolusi sanksi terakhir telah diluluskan oleh majlis pada Disember 2017. China dan Rusia telah meluluskan veto terhadap resolusi yang disokong Amerika Syarikat pada Mei 2022 yang akan mengenakan sanksi baru atas siri pelancaran peluru berpandu antara benua.

Majlis Keselamatan telah menubuhkan jawatankuasa untuk memantau sanksi dan mandat panel pakarnya untuk menyiasat pelanggaran telah diperbaharui selama 14 tahun sehingga Khamis.

Dalam laporan terkini yang diedarkan bulan lepas, panel pakar menyatakan sedang menyiasat 58 serangan siber Korea Utara yang disyaki antara 2017 dan 2023 bernilai kira-kira $3 bilion, dengan wang dilaporkan digunakan untuk membiayai pembangunan senjata pemusnahan besar-besaran.

Pakar menyatakan Korea Utara terus melanggar sanksi, termasuk dengan terus membangunkan senjata nuklearnya, dan menghasilkan bahan fisil nuklear – bahan asas senjata itu. Ia juga terus mengimport produk petroleum yang direfinasi melanggar resolusi majlis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.