Wartawan Rusia ditahan kerana memposting kritikan tentang tentera, peguam berkata

(SeaPRwire) –   Seorang wartawan untuk majalah Forbes telah ditahan atas tuduhan menyebarkan maklumat palsu tentang tentera Rusia, kata peguamnya Jumaat.

Sergei Mingazov kini ditahan di bandar Khabarovsk di Timur Jauh, peguam Konstantin Bubon menulis di Facebook.

Beliau berkata Mingazov ditahan kerana posting media sosial yang dibuatnya tentang bandar Bucha di Ukraine, di mana lebih daripada 400 mayat orang awam dijumpai, banyak menunjukkan tanda-tanda penyiksaan, selepas tentera Rusia menarik diri pada April 2022.

Mingazov akan muncul di mahkamah Sabtu atas tuduhan menyebarkan maklumat palsu, yang boleh menghantarnya ke penjara selama 10 tahun jika disabitkan kesalahan.

Rusia menindas dengan ketat sebarang kritikan terhadap perang sejak melancarkan serangan penuh skala pada Februari 2022, dengan meluluskan undang-undang yang mengkriminalkan maklumat palsu yang dikaitkan dengan tentera atau kenyataan yang dianggap mencemarkan nama tentera.

Wartawan, tokoh pembangkang dan rakyat biasa telah ditangkap dalam serbuan itu, banyak dihukum penjara panjang. Hukuman terpanjang yang dikenakan ialah ke atas aktivis terkenal Vladimir Kara-Murza, yang dihukum 25 tahun penjara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.