Huawei dan UNESCO Memperluas Projek Sekolah Terbuka ke Negara-negara Baru

65 1 Huawei and UNESCO Expand Opens Schools Project to New Countries

(SeaPRwire) –   Fasa kedua akan berjalan dari 2024 hingga 2027 di Mesir, Brazil dan Thailand

PARIS, 18 April, 2024 — UNESCO dan Huawei semalam melancarkan Fasa II projek Sistem Sekolah Terbuka untuk Semua Berteknologi (TeOSS) di Seminar Pendidikan, mengumumkan bahawa fasa kedua akan berjalan dari 2024 hingga 2027 di Brazil, Thailand dan Mesir. Fasa pertama sudah memberi manfaat kepada ribuan pendidik di Mesir, Ghana dan Ethiopia.

Wakil negara UNESCO , Huawei dan projek TeOSS di Seminar Pendidikan Masa Depan Digital UNESCO

Sejajar dengan, TeOSS bermatlamat untuk membina sistem pendidikan tahan krisis, inklusif dan tahan masa depan dengan memanfaatkan teknologi untuk menyediakan sumber digital, latihan dan sokongan dasar kepada pendidik dan pelajar.

“Dalam menghadapi transformasi digital yang belum pernah terjadi sebelumnya, pendidikan berada pada garis hadapan, menggunakan teknologi bukan sekadar untuk meluaskan akses tetapi juga untuk mentakrif semula sifat pembelajaran dan pengetahuan itu sendiri untuk generasi yang akan datang,” kata Stefania Giannini, Penolong Pengarah Jeneral untuk Pendidikan, UNESCO. “Terima kasih kepada rakan kongsi seperti Huawei, kita boleh memanfaatkan revolusi digital ini untuk membentuk masa depan pendidikan yang inklusif, saksama dan berpusatkan manusia.”

Rekap Fasa 1 Sekolah Terbuka

TeOSS Fasa I berjalan dari 2020-2024 di Mesir, Ethiopia dan Ghana. UNESCO dan Huawei menyokong tiga kementerian pendidikan negara Afrika dalam merekabentuk, melaksanakan dan menilai sistem sekolah terbuka dalam tiga projek perintis.

Sebagai sebahagian daripada proses ini, wakil kementerian dari ketiga-tiga negara berkongsi kemajuan, amalan terbaik dan pengalaman fasa pertama di seminar UNESCO semalam.

“Projek ini bermatlamat untuk menangani cabaran pendidikan dengan mengintegrasikan platform pembelajaran digital dan kandungan digital yang sejajar dengan kurikulum dan kompetensi digital guru. Ia juga berusaha untuk menggalakkan model pendidikan terbuka melalui dasar pembelajaran digital kebangsaan,” kata Hegazi Idris, Penasihat kepada Menteri Literasi dan Pembelajaran Sepanjang Hayat, Kementerian Pendidikan dan Pendidikan Teknikal, Mesir.

  • Di Mesir, TeOSS menyokong 950,000 K-12 pendidik melalui Pusat Pembelajaran Jarak Jauh Kebangsaan.
  • Di Ghana, TeOSS telah meningkatkan platform pendidikan kebangsaan untuk pelajar dan pendidik seluruh negara. Di 10 sekolah perintis, projek tersebut telah memberi manfaat kepada 1,000 guru dan 3,000 pelajar.
  • Di Ethiopia, TeOSS memberi manfaat kepada 12,000 pelajar dan 250 pendidik di 24 sekolah menengah perintis yang dipilih.

Juga di seminar UNESCO, wakil dari Brazil, Thailand dan Mesir membincangkan isu kebangsaan utama yang dihadapi oleh pendidikan dan bagaimana Fasa II projek TeOSS dapat membantu menyelesaikannya.

Thailand melancarkan Thailand Digital untuk mencapai pendidikan digital melalui kesalinghubungan, kandungan dan kecekapan,” kata Suthep Kaengsanthia, Setiausaha Tetap untuk Pendidikan, Kementerian Pendidikan, Thailand.

Brazil menetapkan sasaran kesalinghubungan universal untuk tujuan pendidikan di semua sekolah pendidikan asas awam di negara ini menjelang 2026,” kata Barbara Bacellar Rodrigues de Godoy, Perunding Pengurusan Projek Pendidikan Rendah, Kementerian Pendidikan, Brazil.

TeOSS sejajar dengan domain pendidikan inisiatif inklusi digital Huawei, yang bertujuan untuk memanfaatkan teknologi untuk memacu ekuiti pendidikan dan kualiti.

“Huawei komited sepenuhnya untuk bekerjasama dengan UNESCO, kerajaan dan semua pihak berkepentingan untuk membangunkan penyelesaian teknologi yang dapat membolehkan dunia digital yang inklusif dan mampan,” kata Liu Mingju, Pengarah Pejabat Program TECH4ALL di Huawei.

Foto –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.