Rang Undang-Undang Baru Mempertingkat Peluang Pemisahan TikTok

tiktok
(SeaPRwire) –  

Speaker Dewan Perwakilan, Mike Johnson sedang meningkatkan usahanya untuk melepaskan daripada pengaruh kerajaan China, dan suntingan penting pada rang undang-undang itu sudahpun mendapat sokongan, berpotensi menggerakkannya ke meja Presiden Biden.

Rang undang-undang yang telah disemak semula memberi China’s ByteDance satu tahun untuk melepaskan diri daripada TikTok atau berdepan dengan larangan Amerika Syarikat, melanjutkan tempoh akhir enam bulan sebelumnya. Dengan rang undang-undang dikeluarkan secara rasmi dan keputusan undi Kongres akan diketahui tidak lama lagi, momentum Senat sedang terbentuk, khususnya dengan Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Senat, Maria Cantwell kini menyokong langkah itu selepas menyokong tempoh pelupusan yang lebih panjang.

Sokongan Cantwell sejajar dengan senator berwibawa seperti Senator Mark Warner (D-Va.) dan Marco Rubio (R-Fla.), membuka jalan bagi undi Senat. Walau bagaimanapun, kelulusan rang undang-undang masih belum pasti di tengah-tengah lanskap perundangan yang kompleks, kerana ia membentuk sebahagian daripada agenda yang lebih luas termasuk isu-isu seperti bantuan kepada Israel dan Ukraine dan penjualan aset daripada oligarki Rusia.

Walaupun Speaker Johnson berdepan dengan cabaran dalaman, kemajuan di hadapan TikTok menandakan tindakan yang bakal diambil. Penguatkuasaan rang undang-undang akan memulakan proses yang berpotensi mengakibatkan pengharaman sumber berita utama bagi berjuta-juta anak muda Amerika, di tengah kebimbangan tentang privasi data dan pengaruh kerajaan China.

ByteDance menafikan dakwaan kawalan kerajaan, meratapi pencerobohan rang undang-undang itu terhadap hak kebebasan bersuara. Sementara itu, laporan mencadangkan bahawa diplomat China melobi Capitol Hill untuk menghentikan momentum undang-undang tersebut, menekankan ketegangan geopolitik yang menyelubungi masa depan TikTok.

Imej Diterbitkan: Freepik

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.