Wall Street Kekal berhampiran rekod tertinggi ketika menuju ke bulan dan suku tahun yang lain berjaya

stock market

(SeaPRwire) –   Hari ini, pasaran saham di Amerika Syarikat agak stabil ketika menghampiri akhir bulan dan suku tahun yang berjaya lagi.

Indeks S&P 500, yang mencatat rekod baru semalam, naik 0.1% dalam perdagangan petang. Ia telah meningkat kira-kira 10% dalam tiga bulan pertama tahun ini, menjadikannya salah satu suku tahun terbaik dalam dua tahun terakhir.

Indeks Dow Jones Industrial Average telah meningkat 27 mata, atau 0.1%, pada pukul 12:20 petang waktu Timur, dan komposit Nasdaq telah turun 0.1%. Kedua-dua indeks juga berada hampir dengan rekod tertinggi mereka.

Pasaran saham telah mengalami trend peningkatan yang kuat sejak lewat Oktober, dengan S&P 500 menuju kepada keuntungan bulanan yang kelima berturut-turut. Pertumbuhan ini berlaku walaupun kadar faedah tinggi yang bertujuan mengawal inflasi. Bank Pusat Amerika Syarikat telah memberi isyarat tentang beberapa pengurangan kadar faedah pada tahun ini kerana inflasi dijangka sejuk.

Pasaran kewangan mungkin akan tidak stabil hari ini kerana dana bersama dan pelabur institusi besar lain mengambil langkah terakhir sebelum menutup buku untuk suku pertama. Pasaran bon akan ditutup awal, dan kedua-dua pasaran bon dan saham akan ditutup pada Jumaat untuk Hari Khamis Agung.

Di pasaran bon, hasil bon Perbendaharaan kekal stabil berikutan laporan mengenai ekonomi. Satu laporan menunjukkan pertumbuhan ekonomi AS yang lebih kuat dalam suku keempat 2023, manakala laporan lain menunjukkan penurunan bilangan rakyat Amerika yang memohon bantuan pengangguran minggu lepas, menggarisbawahi pasaran pekerjaan yang kukuh.

Hasil bon 10 tahun kekal pada 4.19%, manakala hasil bon dua tahun, yang lebih rapat berkaitan dengan jangkaan Bank Pusat, naik kepada 4.61% daripada 4.57%.

Wall Street berharap Bank Pusat akan memulakan pengurangan kadar faedah utamanya pada Jun, tetapi laporan terkini menunjukkan inflasi yang lebih tinggi daripada jangkaan telah membuat kemajuan dalam hal ini menjadi lebih tidak pasti.

RH, sebuah pengedar perabot rumah, menyaksikan sahamnya meningkat sebanyak 17.7% walaupun melaporkan keuntungan dan hasil yang lebih lemah daripada jangkaan bagi suku terkini. Syarikat itu menunjukkan trend peningkatan dalam permintaan dan memberi anggaran hasil untuk tahun akan datang sedikit di atas jangkaan analis.

Pelabur berminat untuk tanda-tanda pemulihan dalam pasaran perumahan dengan kadar faedah dan faedah rumah dijangka menurun pada tahun ini.

Sebaliknya, saham Chemours jatuh sebanyak 8.4% walaupun melaporkan keputusan di atas jangkaan bagi suku terkini. Ramalan syarikat untuk keuntungan sebelum cukai dan item lain dalam suku semasa adalah di bawah jangkaan analis. Ia juga mendedahkan kelemahan dalam kawalan dalaman mengenai pelaporan kewangan berikutan kajian dalaman mengenai isu perakaunan.

Di pasaran luar negara, Nikkei 225 Tokyo jatuh 1.5% di tengah-tengah spekulasi mengenai langkah berpotensi oleh pegawai Jepun untuk menyokong nilai yen. Gerakan dalam pasaran Asia dan Eropah lain adalah lebih terkawal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.