Oxford Dan Cambridge Diberi Amaran Mengenai Air yang Tercemar Menjelang Perlumbaan Bot: Satu ‘Aib Kebangsaan’

(SeaPRwire) –   Jurulatih krew Oxford yang mengambil bahagian dalam perlumbaan Boat Race menggambarkan pencemaran di Sungai Thames, London sebagai “kemaluan negara” kerana syarikat yang bertanggungjawab untuk penyelenggaraannya menghadapi kesukaran kewangan yang meningkat yang pengkritik mengatakan ia perlu diambil semula ke dalam tangan negara.

Pengujian oleh kumpulan kempen mendapati tahap E.coli tinggi di sepanjang bahagian Sungai Thames di barat daya London yang akan digunakan untuk perlumbaan bersejarah pada Sabtu.

Ahli krew telah diberi amaran tentang risiko memasuki air dan dinasihatkan untuk menggunakan “stesen pembersihan” di kawasan penamat. Pencemaran juga telah mempersoalkan tradisi selepas perlumbaan melemparkan kokks menang ke dalam air Thames.

Ia datang ketika angka-angka yang dikeluarkan oleh Thames Water, syarikat air terbesar Britain, menunjukkan tumpahan air kumbahan ke dalam sungai-sungai dan laut-laut England lebih daripada dua kali ganda pada 2023 berbanding 2022, mencapai 3.6 juta jam tumpahan pada 2023 berbanding 1.75 juta jam pada 2022.

Tiada cadangan bahawa perlumbaan Boat Race tahunan antara universiti bersejarah Oxford dan Cambridge yang bermula pada 1829 tidak akan berlangsung. Perlumbaan wanita akan mendahului acara lelaki sepanjang bahagian Sungai Thames yang sama selama 4.2 batu.

Tetapi jurulatih Oxford Sean Bowden telah meratapi keadaan airnya.

“Ini adalah kemaluan negara, bukan?” Bowden bertanya. “Ia akan hebat jika Thames Water dapat memberi tumpuan kepada. Kami sangat berminat untuk memainkan peranan dan kami mengakui kami mempunyai peranan dan tanggungjawab kepadanya.

“Mengapa,” tambahnya dalam akhbar British The Daily Telegraph, “anda mahu meletakkan anak-anak anda di dalam itu?”

Seperti biasa, tumpuan telah berpindah kepada sama ada krew menang akan menenggelamkan kokks mereka ke dalam Thames pada akhir perlumbaan.

“Jika ada masalah kesihatan dan keselamatan, saya tidak fikir kami akan melemparkannya kerana kami tidak mahu mengambil risiko itu,” kata Harry Glenister, yang pernah berlumba untuk Britain dan akan bersaing untuk Oxford.

“Ia hanya terlalu berisiko. Kami menyokong apa jua yang dikatakan Boat Race tentang keadaan air. Kami hanya berharap kami akan menang dan kemudian kami akan memutuskan.”

Cambridge telah memenangi empat daripada lima perlumbaan lelaki terakhir dan mendahului persaingan 86-81.

Cambridge juga telah memenangi enam perlumbaan wanita berturut-turut.

Bakteria E.coli biasanya hidup di usus manusia dan haiwan yang sihat. Kebanyakan strain tidak berbahaya, menyebabkan cirit-birit ringkas dan kebanyakan orang pulih tanpa banyak insiden, mengikut klinik Mayo. Tetapi dos kecil sesetengah strain – termasuk hanya seteguk air yang tercemar – boleh menyebabkan pelbagai keadaan, termasuk jangkitan saluran kencing, sistitis, jangkitan usus dan muntah-muntah, dengan kes terburuk membawa kepada keracunan darah yang membahayakan nyawa.

Kumpulan kempen River Action, mengatakan lokasi ujian mencadangkan sumber pencemaran adalah daripada syarikat utiliti Thames Water membuang air kumbahan terus ke sungai dan anak sungainya. Thames Water, syarikat air terbesar Britain, menghadapi tekanan besar untuk membersihkan sungai, walaupun ia menegaskan bahawa tahap E.coli yang ditingkatkan tidak semestinya salahnya.

“Saya ingin menunjukkan bahawa E.coli mempunyai pelbagai sumber,” ketua eksekutif Thames Water yang baru dilantik Chris Weston memberitahu BBC. “Ia bukan hanya daripada air kumbahan, ia juga berasal dari limpahan tanah, ia juga berasal dari limpahan lebuh raya, ia juga berasal dari kotoran haiwan. Semua perkara itu menyumbang kepada masalah dan saya sangat berazam bahawa di Thames, kami akan memainkan peranan dalam membersihkan masalah itu supaya Thames adalah sungai yang orang boleh gunakan seperti yang mereka inginkan setiap hari.”

Di bawah rancangan yang disusun pada musim panas lalu, Thames Water meminta pelabur untuk memasukkan hampir 4 bilion paun ($5.05 bilion) ke dalam perniagaan dalam tempoh lima tahun akan datang. Walau bagaimanapun, pada Khamis pemegang saham menolak membuat pembayaran pertama 500 juta paun ($630 juta) tanpa kenaikan besar dalam bil air pengguna, tuntutan yang pengawal selia industri tolak.

Weston menyatakan bahawa ia adalah “perniagaan seperti biasa” bagi syarikat berhutang Thames Water kerana ia mempunyai cukup sumber kewangan untuk terus ke tahun depan, di mana beliau berharap susunan pembiayaan baru akan dipersetujui. Walau bagaimanapun, berita itu telah menimbulkan spekulasi bahawa syarikat itu mungkin perlu dinasionalisasi.

Keadaan yang merosot bagi sungai, terusan dan pantai Britain dijangka menjadi tumpuan utama dalam pilihan raya umum, yang dijangka akan berlangsung dalam beberapa bulan akan datang. Parti Pembangkang utama, Buruh, yang jauh di hadapan Konservatif dalam tinjauan pendapat, telah menyatakan ia akan memastikan “pelaburan baru datang melalui untuk memperbaiki sistem air kumbahan yang rosak tanpa pembayar cukai perlu menanggung kosnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.