Pihak Berkuasa Palestin membentuk Kabinet baharu berikutan gesaan di seluruh dunia untuk reformasi kerajaan

(SeaPRwire) –   Palestinian Authority telah mengumumkan pembentukan Kabinet baru ketika menghadapi tekanan antarabangsa untuk reformasi pemerintahan.

Presiden Mahmoud Abbas, yang telah memimpin PA selama hampir dua dekad dan masih menguasai secara keseluruhan, mengumumkan kerajaan baru dalam perintah presiden pada Khamis. Tiada menteri masukan yang dikenali.

Abbas menunjuk Mohammad Mustafa, penasihat berpengalaman lama, untuk menjadi perdana menteri awal bulan ini. Mustafa, seorang ahli ekonomi bebas politik yang dididik di Amerika Syarikat, telah berjanji untuk membentuk kerajaan teknokratik dan mencipta dana amanah bebas untuk membantu membangun semula Gaza. Mustafa juga

Menteri Dalam Negeri Ziad Hab al-Rih adalah ahli gerakan Fatah sekular Abbas dan memegang portfolio yang sama dalam kerajaan sebelumnya. Kementerian Dalam Negeri menyelia pasukan keselamatan. Menteri untuk hal ehwal Baitulmuqaddis masukan, Ashraf al-Awar, mendaftar untuk bertanding sebagai calon Fatah dalam pilihan raya 2021 yang ditangguhkan secara tidak tentu.

Sekurang-kurangnya lima daripada 23 menteri masukan berasal dari Gaza, tetapi belum jelas sama ada mereka masih berada di wilayah itu.

PA mentadbir bahagian-bahagian Wilayah Palestin yang diduduki Israel. Pasukannya dipaksa keluar dari Gaza apabila Hamas merampas kuasa pada tahun 2007, dan ia tidak mempunyai kuasa di sana.

Ia mempunyai sokongan popular atau kesahan yang sedikit di kalangan Palestin, sebahagiannya kerana ia tidak mengadakan pilihan raya selama 18 tahun. Dasar bekerjasama dengan Israel dalam hal-hal keselamatan sangat tidak popular dan telah membuat ramai Palestin memandangnya sebagai kontraktor pendudukan.

Kaji selidik pendapat dalam tahun-tahun kebelakangan ini secara konsisten mendapati majoriti besar Palestin mahu Abbas berusia 88 tahun meletak jawatan.

Amerika Syarikat telah menyeru agar PA yang diperbaharui mentadbir Gaza pascaperang menuju ke arah negara yang berdaulat.

, menyatakan ia akan mengekalkan kawalan keselamatan terbuka terhadap Gaza dan bekerjasama dengan Palestin yang tidak bersekutu dengan PA atau Hamas. Tidak jelas siapa di Gaza yang bersedia mengambil peranan sedemikian.

Hamas telah menolak pembentukan kerajaan baru sebagai tidak sah, memanggil sebaliknya agar semua faksi Palestin, termasuk Fatah, membentuk kerajaan berkongsi kuasa menjelang pilihan raya kebangsaan.

Ia telah memberi amaran kepada rakyat Palestin di Gaza terhadap bekerjasama dengan Israel untuk mentadbir wilayah itu, menyatakan sesiapa yang berbuat demikian akan dianggap sebagai kolaborator, yang difahami sebagai ancaman maut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.