Ketua Parlimen Vietnam meletak jawatan ketika kempen anti-rasuah yang kuat

(SeaPRwire) –   Ketua parlimen telah meletak jawatan, menurut media negara, menjadikannya ahli kanan kerajaan terakhir untuk meninggalkan jawatan dalam kempen anti-rasuah yang sedang berlangsung telah menggoncangkan elit politik dan perniagaan negara.

Pengorbanan jawatan Pengerusi Majlis Negara Vuong Dinh Hue menambah ketidakstabilan yang berlarutan di negara itu. Presiden Vo Van Thuong meletak jawatan pada bulan Mac – hanya lebih daripada setahun selepas presiden sebelumnya, Nguyen Xuan Phuc, meletak jawatan untuk mengambil tanggungjawab politik atas skandal rasuah semasa wabak.

“Ia juga menggarisbawahi ketidakpastian yang sangat dalam dalam persekitaran politik yang sering dibanggakan kestabilannya, apabila tiga pemimpin teratas telah dibuang dalam masa setahun sahaja,” kata Nguyen Khac Giang, seorang ahli analisis di Institut ISEAS-Yusof Ishak di Singapura.

Pengorbanan jawatan Hue berlaku beberapa hari selepas pembantunya Pham Thai Ha ditangkap atas tuduhan menyalahgunakan kedudukan dan kuasa untuk keuntungan peribadi pada 21 April, menurut media negara VN Express.

Laporan awal tidak menyatakan bahawa Hue terlibat, tetapi menyatakan bahawa penyiasat mendapati bahawa pemimpin parlimen itu “melanggar peraturan Parti, dan pelanggarannya telah memberi kesan kepada reputasi Parti, Negara dan dirinya sendiri.” Parti Komunis Vietnam menerima apa yang dipanggil pengorbanan sukarela daripada Hue, menurut VN Express.

Hue, 67, telah menjadi pengerusi majlis negara Vietnam selama lebih tiga tahun. Ini menjadikannya politikus keempat yang paling penting di Vietnam, bersama-sama dengan Presiden, Perdana Menteri dan ketua Parti Komunis.

Ketidakstabilan politik boleh mengancam ambisi ekonomi Vietnam untuk menjadi alternatif rantai bekalan utama di rantau ini. Dalam lawatan ke Vietnam awal bulan ini, Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook berkata beliau mahu meningkatkan pelaburan di negara itu lebih lagi.

Penangkapan Ha adalah hasil daripada pengembangan siasatan berterusan ke atas Kumpulan Thuan An, menurut Jabatan Keselamatan Awam Vietnam, dengan merujuk kepada jurucakap Lt. Jen. To An Xo. Pengerusi syarikat Nguyen Duy Hung dan beberapa orang lain ditangkap awal bulan April.

Kempen Blazing Furnace telah menyentuh perniagaan, dan membawa kepada hukuman mati tanpa praseden untuk tycoon hartanah Truong My Lan dalam kes penipuan terbesar Vietnam.

Giang, ahli analisis itu, berkata sebelum ini Hue dianggap sebagai calon yang berkemungkinan untuk menggantikan Trong. “Kejatuhan beliau hanya akan meningkatkan krisis penggantian Vietnam,” katanya.

Pemimpin Vietnam akan bertemu semula untuk kongres Parti Komunis awal 2026.

Sementara itu, pakar-pakar mengatakan, saingan sedang berusaha untuk meletakkan diri mereka sebagai pengganti Trong, yang dipilih untuk penggal ketiga tidak wajar sebagai ketua parti pada tahun 2021. Menurut usia beliau, pakar-pakar mengatakan bahawa tidak mungkin beliau akan terus untuk penggal lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.