Mantan ahli parlimen Filipina ditahan berkaitan dakwaan terlibat dalam pembunuhan gabenor

(SeaPRwire) –   Seorang bekas ahli parlimen Filipina dituduh menjadi dalang pembunuhan gabenor wilayah telah ditangkap di Timor Leste dan akan dideportasi ke Filipina, pegawai kehakiman Filipina mengumumkan Jumaat.

Polis menangkap Arnolfo Teves Jr. semasa bermain di padang pukulan golf Khamis di ibu negara Dili, Timor Leste, di mana beliau cuba mencari perlindungan, Kementerian Keadilan Filipina berkata. Penangkapannya telah dicari melalui not merah Interpol di seluruh dunia untuk mengesan dan menangkapnya.

Teves dihadapkan berhubung pembunuhan Gabenor Negros Oriental Roel Degamo dan lapan orang lain, termasuk sesetengah yang mencari bantuan di rumahnya di bandar Pamplona pada bulan Mac tahun lepas. Sekurang-kurangnya 17 orang lagi, termasuk seorang doktor dan dua askar tentera darat, cedera dalam serangan itu, polis berkata ketika itu.

Sekurang-kurangnya enam orang bersenjatakan raifal serbu dan memakai pakaian kamuflaj tentera serta pelindung anti-peluru berjalan tenang masuk ke kompaun kediaman Degamo dan membuka tembakan dalam serangan yang terdapat dalam kamera keselamatan. Penembak melarikan diri dalam tiga SUV dan pihak berkuasa kemudian mengumumkan penangkapan beberapa orang suspek.

Teves menafikan sebarang keterlibatan dalam pembunuhan Degamo dan mangsa-mangsa lain dan berkata tanpa memberikan butiran bahawa beliau telah ditetapkan.

Pembunuhan itu menfokuskan perhatian semula kepada konflik politik berdarah negara itu, yang diperparah oleh kewujudan tentera persendirian dan bilangan senjata haram yang besar, terutamanya di luar bandar.

Presiden Ferdinand Marcos Jr. berkata ketika itu bahawa serangan ke atas Degamo, yang menyokong pertandingannya untuk presiden, adalah “semata-mata politik.”

Marcos mengucapkan terima kasih kepada penguatkuasa undang-undang dan rakan antarabangsa mereka atas penangkapan Teves dan berkata pentadbirannya tidak akan mengambil langkah untuk membawanya kembali ke negara dan “tidak akan berusaha untuk memastikan keadilan akan diamalkan dalam kes ini.”

Penangkapan Teves “adalah bukti kuasa kerjasama antarabangsa,” kata Menteri Keadilan Jesus Crispin Remulla dalam kenyataan. “Ia menghantar mesej jelas bahawa tiada pengganas boleh lari daripada keadilan dan bahawa negara-negara berdiri bersatu dalam menjaga keselamatan dan keselamatan rakyat mereka.”

Remulla meminta Teves untuk menghadapi perbicaraan tanpa syarat dan “hadapi mahkamah secara terus terang.”

Teves juga dikaitkan dengan pembunuhan tiga orang pada tahun 2019 di Negros Oriental dan pelanggaran undang-undang senjata api Filipina selepas pihak berkuasa mendapati senjata serbu dan peluru di kompleks kediaman keluarganya.

Jenayah dan pemberontakan komunis dan Muslim berdekad-dekad adalah antara masalah mencabar yang diwarisi oleh Marcos.

Dalam salah satu episod keganasan politik yang paling membunuh, hampir 200 pengikut bersenjata diketuai oleh ahli-ahli kuasa politik berpengaruh menghalang konvoi keluarga politik lawan di wilayah selatan Maguindanao sebelum pilihan raya tempatan pada tahun 2009.

Penembak kemudiannya membawa 58 mangsa, termasuk 32 pekerja media, ke bukit berhampiran, di mana semua ditembak mati.

Mahkamah menghukum anggota keluarga Ampatuan yang ditahan setelah satu dekad tetapi banyak suspek serangan masih bebas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.