Mengapa jiran Timur Tengah tidak menawarkan perlindungan kepada orang Palestin yang terperangkap di zon perang Gaza

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Menurut kenyataan akhbar Sekretari Negara Antony Blinken selepas pertemuan beliau dengan lawan bicaranya dari Mesir di Kaherah pada hari Khamis, nota itu menyatakan, “Sekretari itu mengulangi penolakan Amerika Syarikat terhadap sebarang pemindahan paksa orang Palestin dari Gaza,” dan walaupun pemindahan paksa tidak dalam senarai, beberapa penganalisis bertanya-tanya mengapa negara-negara serantau tidak memberi, sekurang-kurangnya, perlindungan sementara kepada orang Palestin di Gaza.

Imej kanak-kanak kurang gizi dan rakyat awam yang putus asa mencari makanan dan air di kawasan perang Gaza yang terjejas telah melimpah ke saluran media arus perdana dan sosial dalam minggu-minggu kebelakangan ini dan laporan mengutuk oleh pertubuhan bantuan menuduh Israel menghalang penghantaran bantuan penting. Tetapi tindak balas komuniti antarabangsa ialah untuk memaksa orang-orang itu terus hidup dalam situasi kemanusiaan yang semakin memburuk.

Permintaan untuk penjelasan daripada Digital kepada kedua-dua negara serantau, yang pada masa lalu telah menawarkan perlindungan kepada awam yang melarikan diri dari peperangan di Syria, Iraq dan Sudan, dan daripada pertubuhan antarabangsa yang telah menggalakkan untuk membantu pelarian dari negara-negara lain yang dilanda peperangan, hanya dijawab dengan kesunyian atau dengan kenyataan satu dimensi yang menekankan bahawa orang Gaza tidak boleh dipaksa untuk meninggalkan enklaf pantai itu.

Tiada jawapan yang menangani orang Gaza yang putus asa untuk mengeluarkan diri mereka atau keluarga mereka dari bahaya, walaupun sementara, sehingga gencatan senjata diisytiharkan. Mereka juga tidak menangani realiti bahawa kebanyakan perumahan dan infrastruktur awam Gaza telah musnah akibat lima bulan pertempuran dan boleh mengambil tahun untuk dibina semula.

“Kami kini menyaksikan adegan komedi hitam di mana Israel memohon kepada awam Palestin untuk mengosongkan kawasan di mana pengganas Hamas bersembunyi, supaya pasukan Israel boleh menyerang mereka, manakala negara-negara Arab dan bahkan beberapa kuasa Barat dan pertubuhan antarabangsa sedang mendesak dan bahkan memaksa rakyat Palestin untuk kekal di wilayah berbahaya peperangan,” kata Dalia Ziada, pengarah Pusat Kajian Timur Tengah dan Timur Mediterranean, kepada Digital.

“Negara-negara Arab dan pertubuhan antarabangsa ini kemudian akan menyalahkan Israel melakukan serangan tidak seimbang di kawasan yang padat penduduk di mana pengganas Hamas sengaja bersembunyi di kalangan awam Palestin,” katanya.

Ziada, warganegara Mesir yang terpaksa melarikan diri dari Kaherah asalnya selepas mengutuk serangan kejam Hamas terhadap selatan Israel pada 7 Oktober, berkata bahawa sejak penubuhan Israel pada tahun 1948, pemimpin Arab telah mempropagandakan bahawa menerima pelarian Palestin “menjejaskan kebangkitan Palestin yang dikatakan dan akan membenarkan Israel mengawal seluruh wilayah dipertikai.”

“Baru-baru ini, naratif telah berubah sedikit untuk membenarkan penolakan menerima pelarian Palestin, terutamanya di negara-negara seperti Mesir dan Jordan, yang merupakan jiran langsung krisis semasa,” katanya, menunjukkan bahawa bukannya membenarkan mereka yang melarikan diri dari keganasan itu memasuki negara, Mesir telah mendakwa membuka pintu kepada pelarian Palestin, walaupun sementara, akan menjadi ancaman kepada keselamatan negara.

Sebaliknya, negara Arab itu, yang berkongsi sempadan langsung dan penyeberangan darat dengan Jalur Gaza, telah memperkukuhkan pertahanannya dengan tambahan askar dan memperkukuh tembok sepanjang .

Laporan juga baru-baru ini muncul bahawa syarikat perjalanan Mesir yang diluluskan secara rasmi telah mengenakan caj berlebihan kepada orang Palestin yang benar-benar mahu meninggalkan Jalur itu. Satu cerita mendalam yang diterbitkan awal bulan ini oleh Sky News UK telah merinci bagaimana orang Gaza dikenakan sebanyak $5,000 setiap dewasa dan $2,500 setiap kanak-kanak oleh agensi perjalanan Mesir, Hala, untuk mengatur laluan melalui penyeberangan sempadan dan ke keselamatan Semenanjung Sinai. Sebelum perang bermula, ia mungkin untuk mengatur perjalanan melalui agensi itu hanya $350 setiap orang.

Secara rasmi, Mesir hanya membenarkan warganegara asing dan yang cedera untuk meninggalkan Gaza sejak perang bermula pada bulan Oktober, laporan itu menyatakan. Ia juga menyatakan bahawa bilangan evakuasi perubatan dan warganegara asing yang meninggalkan jauh kurang daripada mereka yang telah membayar untuk meninggalkan. Laporan itu menyatakan bahawa walaupun Hala tidak disenaraikan sebagai perkhidmatan kerajaan rasmi, semua kemasukan ke Mesir dipantau oleh pihak berkuasa sempadan.

Mustafa Barghouti, ketua faksi Inisiatif Kebangsaan Palestin dan ahli parlimen Palestin di Tebing Barat, berkata kepada Digital bahawa mengenakan caj kepada orang Palestin untuk meninggalkan Gaza adalah “salah” tetapi, beliau menunjukkan, bilangan orang yang sebenarnya mahu melarikan diri dari Jalur itu “sangat kecil”.

“Rakyat Palestin tidak mahu menjadi pelarian sekali lagi,” katanya. “Sesetengah sudah menjadi pelarian pada masa lalu dan mereka tidak mahu dipaksa keluar sekali lagi.”

“Tiada yang akan menerima pengusiran orang dari Gaza, ini adalah rancangan Israel – pembersihan Gaza – dan ia adalah sesuatu yang tidak boleh diterima,” kata Barghouti. “Persoalannya mengapa Israel tidak membenarkan bantuan mencukupi memasuki Gaza, mengapa ada ribuan dan ribuan trak menunggu untuk memasuki? Persoalannya mengapa Israel membombardir kawasan awam dan mengapa Israel telah memusnahkan hospital dan universiti kami?”

Beliau juga berkata bahawa Israel sedang menghalang individu yang cedera daripada meninggalkan Gaza, dengan mencadangkan daripada kira-kira 16,000 yang perlu meninggalkan untuk rawatan perubatan, hanya empat yang dibenarkan untuk meninggalkan.

Seorang jurucakap untuk COGAT, yang menyelaraskan antara Israel dan Pihak Berkuasa Palestin, memberitahu Digital bahawa beberapa 3,200 orang Palestin yang cedera telah dibenarkan untuk meninggalkan Gaza untuk rawatan perubatan sejak perang bermula.

Walaupun Barghouti berkata bahawa Pihak Berkuasa Palestin bersedia untuk membenarkan pelarian dari Gaza berpindah ke Tebing Barat, jika Israel membenarkannya, negara-negara Arab di rantau itu tidak begitu bersemangat untuk membenarkan kemasukan kepada pelarian Palestin. Beberapa secara aktif menghalangnya, dengan menolak untuk mengeluarkan visa kepada pemegang pasport Palestin dan semua menekankan titik bahawa mereka tidak mahu terlibat dalam pemindahan paksa. Mereka meramalkan bahawa Israel tidak akan membenarkan mereka yang meninggalkan untuk kembali, walaupun komen oleh menteri luar negara Israel dan yang lain untuk menafikannya.

Tal Heinrich, jurucakap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, memberitahu Digital bahawa dasar kerajaan Israel adalah bahawa “masa depan orang Palestin Gaza adalah di Gaza.”

“Orang Palestin di Gaza sementara dipindahkan di dalam Gaza akibat peperangan yang dilancarkan Hamas terhadap kami pada 7 Oktober,” katanya. “Pembinaan semula jalur itu selepas penghapusan Hamas harus diselaraskan dengan usaha deradikalisasi masyarakat Palestin.”

Walaupun kebanyakan menteri kanan dalam kerajaan semasa Israel menyatakan bahawa awam Gaza akan dibenarkan kekal atau kembali ke wilayah itu, walaupun jika negara Yahudi mengekalkan kawalan keselamatan, beberapa ahli sayap kanan Knesset telah membuat komen bahawa pemukiman Israel harus dibina semula di sana. Sehingga 2005, Israel mempunyai beberapa pangkalan tentera dan komuniti awam di Gaza.

“Kerajaan Israel sayap kanan ini menyimpan beberapa idea delusional bahawa mereka boleh sekadar mengosongkan Gaza dari penduduknya dengan meratakan seluruh Jalur Gaza dan membuatnya tidak layak dihuni,” kata Al-Ansari. “Ini adalah dasar yang sangat berbahaya yang boleh menimbulkan kekecohan ke seluruh rantau dan kepentingan AS di Timur Tengah.”

Jurucakap , memberitahu Digital bahawa matlamat keseluruhan lawatannya adalah untuk “membincangkan usaha untuk mencapai persetujuan gencatan senjata serta merta yang menjamin pelepasan semua tebusan yang tinggal, usaha bantuan kemanusiaan antarabangsa yang dipertingkatkan ke Gaza, dan koordinasi perancangan selepas konflik untuk Gaza.”

Apabila diminta sama ada beliau akan menimbulkan isu perlindungan untuk orang Gaza yang mahu meninggalkan, jurucakap itu berkata Blinken h

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.