EU memerlukan kereta dilengkapi teknologi yang melambatkan kereta apabila melebihi had laju, UK memilih keluar

(SeaPRwire) –   Semua kereta dan trak baru yang dijual di dalam Kesatuan Eropah dan Ireland Utara selepas 6 Julai 2024 akan diwajibkan memasang teknologi keselamatan yang diaktifkan untuk memberitahu pemandu mereka jika melebihi had laju dengan bunyi, getaran atau mengurangkan kelajuan kenderaan, untuk mencegah kemalangan kereta.

United Kingdom telah memilih untuk tidak memerlukan bantuan laju pintar (ISA) digunakan di jalan raya mereka, walaupun ciri keselamatan ini masih akan dipasang pada kenderaan dan pemandu akan mempunyai pilihan untuk mengaktifkan teknologi setiap hari.

Teknologi ISA menggunakan kamera di hadapan kenderaan yang boleh membaca tanda had laju. Maklumat dari tanda-tanda, bersama-sama dengan data peta GPS dalam perisian kenderaan, membantu kereta mengetahui had laju yang berkuatkuasa di mana kenderaan itu bergerak.

Sekiranya pemandu melebihi had laju, ISA akan berbunyi atau bergetar untuk memberitahu pemandu bahawa mereka melebihi had laju.

Jika pemandu tidak mengurangkan kelajuan, teknologi itu kemudian akan mengambil alih dan mengurangkan kelajuan kenderaan kepada had laju yang ditunjukkan.

The Telegraph melaporkan bahawa syarikat-syarikat telah menawarkan ISA sebagai pilihan sejak 2015, dan sejak 2022, semua kereta baru di Eropah memerlukan ISA dipasang.

Majlis Keselamatan Pengangkutan Eropah menganggarkan bahawa ISA akan mengurangkan kemalangan sebanyak 30% dan kematian sebanyak 20%.

Menurut laman web majlis keselamatan, teknologi itu juga akan membantu pemandu mengelakkan saman laju.

Universiti Leeds menyatakan dalam kajian bahawa United Kingdom boleh menyaksikan penurunan 12% kecederaan yang disebabkan oleh kemalangan kenderaan, dengan ISA di tempat.

Kesatuan Eropah bergerak untuk memerlukan kenderaan memasang teknologi ISA pada tahun 2018.

Ia menganggarkan ketika itu bahawa setiap tahun, 25,000 orang mati di jalan raya, menambah bahawa ia terserah kepada EU untuk mengambil tindakan untuk mengurangkan bilangan kematian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.